Μια από τις πιο κρίσιμες μέρες για τη χώρα έχει να διαχειριστεί σήμερα η κυβέρνηση δίνονοτας διπλή «μάχη» σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής, ενώ μπαράζ επαφών έχουν προγραμματιστεί με τον πρωθυπουργό για την εξεύρεση λύσης. 

Το Eurogroup θα γίνει στις 13:30, αντί για τις 16:00 και η Σύνοδος Κορυφής στις 19:00 αντί για τις 20:00. Ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετέχει στο Eurogroup μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

«Καλή βάση οι προτάσεις»

Οι θεσμοί πάντως έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Αυτό ανέφερε, στις 01:45 π.μ. (ώρα Ελλάδας), μέσω Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι, αλλαγές στο ΦΠΑ, σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και σκέψεις για έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις περιλαμβάνει η αντιπρόταση της Αθήνας προς τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση προωθεί στις προτάσεις της την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σταδιακά από την 1/1/ 2016 και παράλληλα, ενώ παράλληλα μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις και στις κύριες.

Στο 13% φαίνεται πως παραμένει ο φορολογικός συντελεστής για τη ΔΕΗ, ενώ υπό συζήτηση φαίνεται πως είναι η  μεταφορά του συντελεστή ΦΠΑ για την εστίαση στο 23%, με την κυβέρνηση να μάχεται για να παραμείνει στο 13%.

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι από χτες είναι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς τόσο στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο όσο και με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, με τις επαφές να κορυφώνονται το βράδυ της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών σε σύσκεψη που διοργανώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι οι επαφές του προέδρου της Επιτροπής με τον έλληνα πρωθυπουργό, με τη γερμανίδα καγκελάριο Μερκελ καθώς και με τους ιθύνοντες του ΔΝΤ και ΕΚΤ είναι πυκνές και συνεχείς.

Ο πρωθυπουργός πάντως θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τουσκ.

Το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.