ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης- Οι ελληνικές προτάσεις και τα «σημεία» των δανειστών

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2015, 10:53 / Ανανεώθηκε 22 Ιουνίου 2015, 14:39
Τι βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης- Οι ελληνικές προτάσεις και τα «σημεία» των δανειστών
Facebook Twitter Whatsapp

Η νεά ελληνική πρόταση παρελήφθη από τους θεσμούς αργά το βράδυ και η πρώτη αντίδραση ήταν θετική. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η νεά ελληνική πρόταση παρελήφθη από τους θεσμούς αργά το βράδυ και η πρώτη αντίδραση από τους εταίρους ήταν θετική με τα... σημάδια να δείχνουν συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες στο Live Blogging

Από την πρώτη στιγμή επιδίωξη της νέας ελληνικής κυβέρνησης ήταν τα χαμηλά πλεονάσματα της τάξης του 1%. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει πλεόνασμα 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016, πλεονάσματα η επιτευξη των οποίων μεταφράζεται σε 8 δισ. ευρώ μέτρα. 

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση επιδιώκει πλεόνασμα 1% για φέτος και 2% για το 2016. 

Η ελληνική αντιπρόταση περιλαμβάνει αλλαγές στον ΦΠΑ, σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και σκέψεις για έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις. 

Τι περιλαμβάνουν οι ελληνικές προτάσεις - Τι θέλουν οι δανειστές

Στο μέτωπο του ΦΠΑ:

 • Οι δανειστές πιέζουν ώστε η εστίαση να υπαχθεί στον συντελεστή 23% από 13% σήμερα 
 • Αδιαπραγμάτευτη είναι για την ελληνική κυβέρνηση η παραμονή του ηλεκτρικού ρεύματος στο 13% σε αντίθεση με τους πιστωτές που προτείνουν την μετάταξη του στο 23%.
 • Η πρόταση που συζητείται στο τραπέζι είναι ΦΠΑ με τρεις συντελεστές 6%, 13% και 23% 
 • Εκτιμάται ότι από τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν μπορούν να επιτευχθούν έσοδα 1% του ΑΕΠ. 
 • Τα φάρμακα θα παραμείνουν στο 6%.

Έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις: 

 • Η εισφορά να ισχύσει για επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αντί για 1 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο σενάριο. 
 • Αποκλείουν από το υπουργείο Οικονομικών κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ. 
 • Στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Ασφαλιστικό: 

 • Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι από την πρότασή τους για κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοτήσεων. 
 • Η ελληνική πρόταση προβλέπει να ξεκινήσουν οι περικοπές από 1.1. 2016 και να ολοκληρωθούν σε μία περίοδο 3 ετών προκειμένου να μη θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα. 
 • Εκτιμάται ότι στο καυτό αυτό μέτωπο θα υπάρξει τελικά συμφωνία στις σημερινές διαβουλευσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμφωνία.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηριξει το ασφαλιστικό σύστημα και να βάλει τέλος στις περικοπές που οδηγούν στην καταστροφή του. 

Η ύφεση της οικονομίας, το καταστροφικό PSI, η γήρανση του πληθυσμού έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρέπει να στηριτεί από όλους με βασική πηγή να είναι οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και όχι οι οριζόντιες περικοπές των συντάξεων. 

Υπενθυμίζεται πως η μείωση των εισφορών ήταν μνημονιακός νόμος και επομένως τώρα επανέρχονται οι εισφορές καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου εργασίας οδήγησαν σε απώλειες 1 δισ ευρώ τον χρόνο. 

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις λίγο πριν από το κρίσιμο eurogroup. 
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Europe1 o Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την πίστη του σε μια συμφωνία σήμερα προσθέτοντας ότι «σήμερα κρίνεται η μοίρα της Ελλάδας, η μοίρα του Ευρώ». 

Για ποιοτική δουλειά που έχει γίνει στις ελληνικές προτάσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν