Λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας με τους δανειστές να προτείνουν εξάμηνη παράταση και 18 δισ. σε κεφάλαια διάσωσης, αλλά να ζητούν και παραχωρήσεις από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα αναφέρει δημοσίευμα του Guardian. 

'Οπως τονίζει η εφημερίδα:

Οι πιστωτές της Ελλάδας στοχεύουν στη σύναψη συμφωνίας για να σταματήσουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, παρατείνοντας κατά έξι μήνες το πρόγραμμα διάσωσης και χορηγώντας πόρους έως και 18 δισ. ευρώ. Οι διαπραγματευτές των δανειστών της Ελλάδας προτείνουν επίσης να υπάρξει δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως οι αξιωματούχοι τονίζουν πως αυτά εξαρτώνται από μια θετική απάντηση από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε όλες τς εξελίξεις στο Live blogging. 

Οι διαπραγματευτές που εκπροσωπούν τους δανειστές έχουν, επίσης, προτείνει να δεσμευθούν για ελάφρυνση του χρέους, αλλά οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι υπάρχει μια θετική ανατροπή από την πλευρά του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Το Reuters ανέφερε την Κυριακή ότι 1 δισ. ευρώ ρευστότητας είχε υποβληθεί ως αίτημα από τις ελληνικές τράπεζες στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ποσό που συμπληρώνει τα 4 δισ. ευρώ που πήρε το τραπεζικό σύστημα της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συζητά ξανά την επέκταση της οικονομικής βοήθειας προς τις τράπεζες σήμερα το πρωί, εν μέσω φόβων ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να ανοίξουν την Τρίτη.

Χθες συνεδρίασε το υπουργικό Συμβούλιο της Ελλάδας για να συζητηθεί το περίγραμμα της πρότασης που κατάρτισαν οι στενότεροι πολιτικοί και οικονομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πηγή κοντά στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει, επίσης, ο Guardian, οι συντάξεις και οι περικοπές των μισθών είναι ίσως το πιο ευαίσθητο από όλα τα θέματα που η κυβέρνηση του Τσίπρα έχει ορίσει ως κόκκινες γραμμές. 

Η πηγή δήλωσε στoν Guardian πως η Αθήνα είναι έτοιμη να συναινέσει μόνο σε μείωση των υψηλότερων συντάξεων, που δεν θα επηρέαζε περισσότερους από 80.000 ανθρώπους.

Στις υποχωρήσεις λέγεται ότι περιλαμβάνονται και νέοι φόροι, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις.

Η εφημερίδα καταλήγει: 

Στο πλαίσιο της εξάμηνης παράτασης που προωθείται, η Ελλάδα θα έπαιρνε τα 7,2 δισ. ευρώ που ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί, καθώς και 10,9 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί στη χώρα άλλα τα οποία «βρίσκονταν στην άκρη» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το τελευταίο αυτό ποσό θα μεταφέρονταν γρήγορα στην κυβέρνηση προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των χρεών.