Σε σημείο μηδέν έχει φτάσει η διαπραγμάτευση Αθήνας - δανειστών, καθώς δημοσίευμα της Wall Street Journal τονίζει ότι η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία να συμφωνήσει με τους πιστωτές της, σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια σύγκρουση με την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Όπως τονίζει η εφημερίδα:

Το τελευταίο σχέδιο από την Αθήνα που περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών για να χτυπήσει τους στόχους τους στόχους του προϋπολογισμού που απαιτείται από τους δανειστές, χαρακτηρίστηκε από έλληνες και ευρωπαίους αξιωματούχους ως η τελευταία ευκαιρία της χώρας να ξεκλειδώσει επιτέλους την χρηματοδότηση. 

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες στο Live blogging

Στο άρθρο της WSJ  αναφέρεται επίσης: «Τόσο οι ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα ομόλογα έκαναν... ράλι το πρωί της Δευτέρας με την ελπίδα της συμφωνίας. Η αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους δανειστές της φτάνει πλέον σε ένα αποφασιστικό σημείο μετά από μήνες αδιεξόδου και αντεγκλήσεις. Πέντε χρόνια μετά την λήψη του πρώτου πακέτου διάσωσης, η χώρα είναι πιο κοντα σε μια χρεοκοπία που θα μπορούσε να κατακερματίσει την Ευρωζώνη. Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας θα μπορούσε να βάλει την Ελλάδα στον δρόμο προς την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ», σύμφωνα με προειδοποιήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. 

Η WSJ υπογραμμίζει επίσης: 

Χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει σχεδόν καθόλου χρόνο να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια για την καλυψη των πληρωμών της που λήγουν στο τέλος του μήνα. Το αν τελικά η νέα πρόταση θα ικανοποιήσει τους θεσμούς, θα το δείξει η σημερινή συνεδρίαση. Αν τα τρία θεσμικά όργανα δεν ικανοποιηθούν από τις προτάσεις, οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν πως θα αντιμετωπίσουν της συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας

Το δημοσίευμα, επίσης, αναφέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως χρηματοδότηση, αν θέλει να αποφύγει την χρεοκοπία στις 30 Ιουνίου. Το ΔΣ της ΕΚΤ είναι πολύ κοντά στο χάσει την υπομονή του με την κωλυσιεργία της Αθήνας στις συνομιλίες. 

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ παρείχε ένεση ρευστότητας στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να ανταποκριτθεί στις μαζικές εκροές καταθέσεων, που έχουν φτάσει το 1 δισ. την ημέρα, όσο η αβεβαιότητα για την μοίρα της Ελλάδας έχει κορυφωθεί. 

Η πίστη σε κάποια τμήματα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η κ. Μέρκελ θα συναινέσει την Δευτέρα πηγάζει από την γνωστή δυσαρέσκειά της στο Grexit. Η καγκελάριος φοβάται ότι ένα Grexit θα καταστρέψει την Ευρώπη, αλλά και την δική της πολιτική θέση.

Η εφημερίδα καταλήγει: 

'Ενας βαθύς φόβος από το Βερολίνο είναι ότι αν η Ελλάδα μπορεί να πιέσει την Γερμανία να της δανείσει χρήματα, ενώ η Ελλάδα μπορεί μόνο να συμμορφωθεί μερικώς με τις απαιτήσεις της, τότε η Γερμανία θα είναι ανίκανη να σταματήσει τα άλλα μέρη της Ευρωζώνης να αποδεσμευθούν από τις έννοιες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της οικονομικής ανταγωνιστικότητας