Την βεβαιότητά του ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία εκτός πλαισίου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ. 

Ο ίδιος εξήγησε από την αρχή ότι η κυβέρνηση κινήθηκε στα πλαίσια του ρεαλισμού και διαπραγματεύεται για τα λαϊκά συμφέροντα, παρά τα σενάρια και την επιδίωξη της αποσταθεροποίησης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει από την αρχή.

Όπως τόνισε ο κ. Φίλης :

Οι πολιτικές της λιτότητας και του Μνημονίου είναι αυτές που σπρώχνουν την Ελλάδα εκτός ευρώ γιατί αυτές είναι που την καταδικάζουν σε ύφεση και εκτός ανάπτυξης. Είναι κάτι άλλωστε στο οποίο συναινούν πολλοί διάσημοι οικονομολόγοι.

Παρόλαυτα, ο πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «ο ελληνικός λαός μπορεί να προσδοκά την ελπίδα παρά τις δύσκολες συνθήκες που ζει ότι θα βγει από την κρίση με ρύθμιση του χρέους και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να λυθεί το θέμα του χρέους άμεσα και σημείωσε ότι τα μικρά πλεονάσματα προϊδεάζουν για μια ρύθμιση του χρέους. «Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο» συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο παράτασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα αντανακλά τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις στο μπλοκ των πιστωτών».

«Δεν θα αποδεχθούμε τελεσίγραφα, εκεί θα απαντήσει ο λαός». «Για εμάς δεν υπάρχουν Κάννες» επανέλαβε δήλωση του ο Νίκος Φίλης καθώς όπως εξήγησε «δεν μπορεί μια κυβέρνηση να λειτουργεί υπό το κράτος τελεσιγράφων χωρίς να εμφανίζει τη δική της δύναμη που είναι η λαϊκή στήριξη.

«Αν δεν συμφωνούμε θα απορρίψουμε τη συμφωνία» και δεν θα υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε τελεσίγραφα όπως κατά το παρελθόν έπραξε ο Γ. Παπανδρέου στις Κάννες» κατέληξε.