Ενώ υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία για τις νέες προτάσεις της Ελλάδας στους θεσμούς, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει, προσερχόμενος στο Eurogroup ότι δεν γνωρίζει για καμία νέα πρόταση.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες στο Live Blogging

Ο κ. Σόιμπλε συμπλήρωσε ότι η κατάσταση για εκείνον είναι η ίδια όπως και την Πέμπτη. «Θα πρέπει και οι τρεις θεσμοί να λάβουν γνώση και να ελέγξουν την πρόταση».

Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει τίποτα. Θα πρέπει και οι τρεις θεσμοί να ελέγξουν την πρόταση. Στο Eurogroup δεν έχουμε αυτά τα δεδομένα και χωρίς μια προετοιμασία δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε κατά την είσοδό του στο Eurogroup.

«Αφήνω στους θεσμούς να αποφανθούν για τις ελληνικές προτάσεις», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ακυρώνοντας έτσι την δήλωση του κ. Σόιμπλε.

«Η πρώτη εντύπωση δεν μπορεί να δοθεί. Είναι δύσκολο να έχουμε τελική αξιολόγηση των προτάσεων... Θα δούμε αν θα αποτελέσουν βάση για τελικές συνομιλίες» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Οι προτάσεις της Ελλάδας θα αξιολογηθούν από τους τρεις θεσμούς και, αν υπάρξει συμφωνία, θα τεθούν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup. Αυτό μόνο μπορεί να αποτελέσει βάση για αποφάσεις, εξήγησε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι δεν πρόκειται για νέα διαδικασία, αλλά για την διαδικασία η οποία ακολουθείται από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι, αν δεν υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους τρεις θεσμούς, η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν πρόκειται για πολιτική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι ο στόχος είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα. "Αν αυτά τα λέτε πολιτικά ή τεχνικά, είναι πάντως πολύ συγκεκριμένα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.