Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Σε μπαράζ κλητεύσεων προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προχωρά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κλιμακώνοντας έτσι την πίεση της Βουλής προς τον Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην επιτροπή ΔΕΚΟ (σύμφωνα με άρθρο 49Α του ΚτΒ)  προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της παρουσίας της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας. Σε αυτή τη κατεύθυνση συμφώνησε μάλιστα και η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειάς (με ψήφους 9 υπέρ και 5 κατά) θεωρώντας προφανώς τις δηλώσεις πολιτικές που ξεπερνούν τα όρια των αρμοδιοτήτων του.  

Την ίδια στιγμή η επιτροπή Θεσμών αποφάσισε την αναβολή της κλήσης Στουρνάρα για την υπόθεση της Siemens, αλλά όχι για τις ημερομηνίες που ο ίδιος επιθυμεί (θα γίνει κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα) . Και αυτό γιατί, όπως είπε η Κωνσταντοπούλου, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η υποχρεωοτικότητα της παρουσίας του κ. Στουρνάρα στην επιτροπή δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

 Πάντως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλλειψαν και οι εντάσεις  με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αντιδρούν στη πρόταση της προέδρου και να επικαλούνται την ανάγκη του κ. Στουρνάρα να εκπροσωπήσει την Κεντρική Τράπεζα στις συζητήσεις σε επίπεδο ΕΚΤ. Σε αυτή τη κατεύθυνση κινήθηκε ο Άδωνιες Γεωργιάδης ο οποίος έδωσε το παράδειγμα της σημερινής αύξησης του ELA από την ΕΚΤ αλλά και ο κ. Κουτσούκος.

Σε κάθε περίπτωση, να ρίξει τους τόνους επιχείρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος εμμέσως αναγνώρισε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σε ότι έχει να κάνει με τις ημερομηνίες κλήσης του κ. Στουρνάρα ψηφίζοντας τελικά και τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν στην επιτροπή. Ωστόσο αναγνώρισε πως είναι υπόλογος για την πολιτική του συμπεριφορά, σημειώνοντας πως δεν είναι  πρώτη φορά που παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα.