Ακραίες διαφωνίες στο εσωτερικό του Eurogroup εντοπίζονται στο παρά ένα της συμφωνίας, δείχνοντας την ασαφή γραμμή που υπάρχει από τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Ενώ από όλες τις πλευρές εκφραζόταν αισιοδοξία ότι οι ελληνικές προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν μια βάση συζήτησης που μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε στη διχαστική ρητορική. 

«Δεν ξέρω τίποτα για καμία νέα πρόταση από την Ελλάδα» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ λίγα δευτερόλεπτα πριν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωνε με δηλώσεις του ότι πρόταση υπάρχει και θα πρέπει να αξιολογηθεί από τους θεσμούς. 

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς πυροδότησε και πάλι το θετικό κλίμα, λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι ίδια όπως και την Πέμπτη», δηλαδή στο προηγούμενο Eurogroup, όπου τα πάντα ήταν στον αέρα. 

«Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει τίποτα. Θα πρέπει και οι τρεις θεσμοί να ελέγξουν την πρόταση. Στο Eurogroup δεν έχουμε αυτά τα δεδομένα και χωρίς μια προετοιμασία δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε. 

Την ίδια ώρα, ο ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, από καιρό ενταγμένος στο «μπλοκ Σόιμπλε» και πολέμιος της ελληνικής προσπάθειας, εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του, γιατί -όπως υποστήριξε- δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από ΕΕ και ΕΚΤ για την πρόταση της Αθήνας. 

Ντάισελμπλουμ: Στέρεη και θετική βάση εργασίας η ελληνική πρόταση 

Τον «αφορισμό» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε μέχρι και ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, έκανε λόγο για  θετικές προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας, που μπορούν να αποτελέσουν θετική βάση συζήτησης για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Πέμπτης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί

ΔΝΤ: «Αγκάθια» πλεόνασμα και χρέος

Ωστόσο, με προβληματισμό αντιμετωπίστηκε η απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από τη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Το μυστήριο ενισχύεται από τη συνήθη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, εκφράζοντας πάντα διαφωνία με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Υπενθυμίζεται το δημοσίευμα της FAZ, σύμφωνα με το οποίο, ενώ είχε υπάρξει συμφωνία σε συνάντηση με τη Μέρκελ στην Καγκελαρία και η διευθύντρια του ταμείου είχε πει το μεγάλο «ναι» σε πλεόνασμα 0,8% για φέτος,  τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και πυρπόλησε τη συμφωνία. 

Το ΔΝΤ επιμένει σε σύνδεση των πρωτογενών πλεονασμάτων με το ελληνικό χρέος, προτάσσοντας ως αναγκαία λύση την ανα διάρθρωση για οποιαδήποτε παραχώρηση στη διαπραγμάτευση.