current views are: 1

22 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση15:32

Κοτζιάς: «Όχι» σε όρους που εκφεύγουν του νομικού πλαισίου της ΕΕ στα ενεργειακά

Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί οποιουσδήποτε όρους που εκφεύγουν του νομικού πλαισίου και των συμφωνιών της ΕΕ στην ενέργεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. 

Δημοσίευση 15:32’
αρθρο-newpost

Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί οποιουσδήποτε όρους που εκφεύγουν του νομικού πλαισίου και των συμφωνιών της ΕΕ στην ενέργεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί οποιουσδήποτε όρους που εκφεύγουν του νομικού πλαισίου και των συμφωνιών της ΕΕ στην ενέργεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

Δεν μπορεί να τίθενται ως όροι και προϋποθέσεις παράμετροι και στοιχεία που είναι εκτός των συνθηκών του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών μας, στον τομέα της ενέργειας», επεσήμανε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τις δυσκολίες της ενεργειακής διπλωματίας στην ΕΕ λόγω των διαφορετικών συμφερόντων, επισημαίνοντας ότι για την επιτυχία της «χρειάζεται μια καλή συνεργασία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα κράτη-μέλη, συνεργασία που πρέπει να επεκτείνεται, όμως, και σε όλα τα επίπεδα διαπραγμάτευσης και συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες δυνατότητες των κρατών-μελών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, τα οποία πρωτίστως θα πρέπει να σέβονται οι εταίροι.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος ενός ευρύτερου δικτύου που περιλαμβάνει όλα τα κράτη – μέλη των Δυτικών Βαλκανίων» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσο περισσότερα δίκτυα τροφοδοσίας δημιουργούνται στην περιοχή, τόσο αυξάνει η σταθερότητα και η ενεργειακή ασφάλεια.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία του αγωγού TAP, και στην ανάγκη «η Επιτροπή να κάνει περισσότερες ενέργειες για τον Κάθετο Διάδρομο Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία», και εξέφρασε τη στήριξή του στη δημιουργία του μεσογειακού αγωγού East Med και στην ενίσχυση της χωρητικότητας των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων σταθμών υγροποιημένου αερίου LNG.

Επιπλέον, τόνισε «την ανάγκη ενίσχυσης του Νοτίου Διαδρόμου που διέρχεται από την Τουρκία», σημειώνοντας ότι «δεν είναι απαραίτητος μόνο για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και αέριο από το Ιράκ και το Ιράν, μόλις σταθεροποιηθούν οι συνθήκες».


σχετικα αρθρα