Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, με τον Τζακ Λιου να αναγνωρίζει τις ελληνικές προτάσεις και να επιμένει στην ανάγκη να είναι αξιόπιστες, ώστε να αποτελέσουν βάση για συμφωνία το συντομότερο. 

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες στο Live Blogging

Ο κ. Λιου σημείωσε ακόμη ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί. 

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εμπλέκεται με όλες τις πλευρές, όσον αφορά στην «ευαίσθητη», όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στην Ελλάδα. 

Αναγνωρίζοντας τις τελευταίες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Ελλάδας, ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι «είναι επείγον για την Ελλάδα να κάνει μία σοβαρή κίνηση για να φτάσει σε ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της», και ότι ενδεχόμενη αποτυχία «θα προκαλούσε άμεσες δυσχέρειες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία». 

Ο κ. Λιου τόνισε την ανάγκη  η Ελλάδα να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις «που αποτελούν τη βάση για την επίτευξη μίας συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν», και ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί σε απάντηση».

Την Κυριακή, ο Τζακ Λιου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην οποία συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο ζήτημα της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε την άμεση ανάγκη για την Ελλάδα να συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο κ. Λιου προέτρεψε τον πρόεδρο του Eurogroup να συνεχίσει όλες τις προσπάθειες με τους ευρωπαίους εταίρους, ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα να βρει μία δίοδο για την ανάκτηση της ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της εντός της Ευρωζώνης.