current views are: 2

22 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση16:45

Τουσκ: Τέλος ο πολιτικός τζόγος – Οι ηγέτες να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη (Βίντεο)

Οι ηγέτες να πάρουν ευθύνη και να αποτρέψουν το Grexit, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής κι ενώ λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσίευση 16:45’
αρθρο-newpost

Οι ηγέτες να πάρουν ευθύνη και να αποτρέψουν το Grexit, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής κι ενώ λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι ηγέτες να πάρουν ευθύνη και να αποτρέψουν το ένα χαοτικό σενάριο, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής κι ενώ λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Κάλεσα αυτή την άτυπη συνεδρίαση γιατί ο χρόνος τελειώνει, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τον καταλογισμό ευθυνών, ενώ διαμήνυσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πάρουν την πολιτική απόφαση για να αποφευχθεί ένα Grexit.

«Απόψε θέλω όλα τα χαρτιά στο τραπέζι», τονίζοντας ότι «αυτό δε σημαίνει ότι θέλω να διαπραγματευθώ τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά θέλω να τερματίσω αυτόν τον πολιτικό τζόγο».

Ο κ. Τουσκ σημείωσε πως μένει μόνο μία εβδομάδα και η στρατηγική του «περιμένουμε και βλέπουμε» πρέπει να τελειώσει. Όπως ανέφερε, σκοπός της συνάντησης δεν είναι να γίνει η επεξεργασία των τεχνικών λεπτομερειών αλλά να δοθεί ένα τέλος στο «πολιτικό τζογάρισμα».

Και πρόσθεσε:

Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κάναμε ότι μπορούσαμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, σεβόμενοι παράλληλα τους φορολογούμενους πολίτες όλων των χωρών.

«Το παιχνίδι των ευθυνών (blame game) δεν οδηγεί πουθενά» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι αρχηγοί να αναλάβουν την ευθύνη να αποφύγουν το χειρότερο σενάριο, που δεν είναι άλλο από την «ανεξέλεγκτη» και «χαοτική» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (Greccident).

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την Παρασκευή οπότε κάλεσε τους 19 αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, έχουν πραγματοποιηθεί πολλά θετικά βήματα, μεταξύ των οποίων και η κατάθεση των νέων ελληνικών προτάσεων. Αυτές, είπε, είναι «πρώτες, πραγματικές προτάσεις από την ελληνική πλευρά», τις οποίες θα αξιολογήσουν οι θεσμοί, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για να φτάσουμε σε μια συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες στο Live Blogging


σχετικα αρθρα