current views are: 1

22 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση20:18

Τουσκ: Θετικό βήμα η πρόταση της Αθήνας – Γιουνκέρ: Δεν συζητήσαμε για capital controls

Νέο Eurogroup την Τετάρτη ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εκφράζοντας αισιοδοξία για τη σύναψη συμφωνίας.

Δημοσίευση 20:18’
αρθρο-newpost

Νέο Eurogroup την Τετάρτη ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εκφράζοντας αισιοδοξία για τη σύναψη συμφωνίας.

Νέο Eurogroup την Τετάρτη ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εκφράζοντας αισιοδοξία για τη σύναψη συμφωνίας.

«Ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο. Οι τελευταίες ώρες έδειξαν ότι όλα τα συμβαλλόμενα μέρη θέλουν να προχωρήσουν σε συμφωνία».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπογράμμισε ότι «η ελληνική πρόταση είναι ένα θετικό βήμα, διότι όπως μας έδειξε η αποτίμηση των θεσμών, βοηθά. Θα υπάρξει περαιτέρω αποτίμηση τις επόμενες ώρες».

«Είμαι αισιόδοξος ότι την ερχόμενη Τετάρτη στο Eurogroup θα υπάρξουν αποτελέσματα ώστε την Πέμπτη να προωθηθούν στη Σύνοδο Κορυφής» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Στόχος να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος της εβδομάδας» συμπλήρωσε. «Οι προτάσεις που μας τέθηκαν παρά την καθυστέρηση είναι στη σωστή κατεύθυνση και στις προσδοκίες των θεσμών» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Δεν είμαι σίγουρος ότι κάποιες από τις προτάσεις θα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα. Θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε τεχνικά» συμπλήρωσε.

«Eίχαμε υποβάλει προτάσεις για πακέτο 35 δισ. για να μπουν στην πραγματική οικονομία. Aυτό το πακέτο των 35 δισ. μέχρι το 2020 θα αντιμετωπίσει την ανεργία, ίσως το 1 δισ. να δοθεί το β’ εξάμηνο του έτους» σημείωσε ο κ. Γιουνκέρ αναφερόμενος στο επενδυτικό πακέτο.

Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι  «δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε το θέμα».

Δεν συζητήσαμε για κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) απόψε, πρόσθεσε. 

O κ. Γιουνκέρ δήλωσε πεπεισμένος «ότι θα φτάσουμε συμφωνία για τον απλούστατο λόγο γιατί πλέον δεν μπορούμε να παίζουμε στις καθυστερήσεις».

 

 

σχετικα αρθρα