Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος 

Η Φώφη Γεννηματά είναι η πέμπτη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στην κορυφή του κινήματος. Οι παλαιοί πασόκοι είδαν με την εκλογή της κυρίας Γεννηματά την δικαίωση για την αδικία που στέρησε από το Γιώργο Γεννηματά να ήταν εκείνος που θα αντικαθιστούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ , εκείνη την εποχή όλοι αυτό προέβλεπαν αλλά ο καρκίνος είχε άλλα σχέδια.

Τώρα, η κυρία Γεννηματά παρέλαβε ένα κόμμα που μπήκε τελευταίο στη βουλή στις εκλογές, με πολλά χρέη και με σχεδόν μηδενική επιρροή στην ελληνική κοινωνία, καθώς το ΠΑΣΟΚ χρεώθηκε όλη την πορεία του μνημονίου.  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο μοναδικός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που δεν έγινε πρωθυπουργός. Η κυρία Γεννηματά έχει μπροστά της δύο δρόμους.

Ή το ΠΑΣΟΚ θα αναστηθεί ή θα κλείσει την πόρτα της ιστορίας. Ο χώρος της κεντροαριστεράς αυτή την στιγμή δεν έχει ουσιαστικά εκπροσώπηση στη χώρα μας. Με δεδομένο πως ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει σκοπό να ενταχθεί στη σοσιαλδημοκρατία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά της τη χρυσή ευκαιρία πρώτον να ενώσει τα κομμάτια του παζλ της κεντροαριστεράς και δεύτερον να διατυπώσει πρόταση εξουσίας που θα καλύψει το κενό ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

 Για να το πετύχει αυτό ίσως χρειαστεί να «σκοτώσει» το ΠΑΣΟΚ και να ανοίξει αμέσως το διάλογο όπου χωρίς αποκλεισμούς να προσέλθουν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις του χώρου. Το όνομα Γεννηματά είναι βαρύ για την ελληνική πολιτική ιστορία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει την ευκαιρία, το θέμα είναι αν θα την εκμεταλλευτεί.