current views are: 2

22 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση21:22

Μέρκελ: Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος – Δεν πιέζει αυτή τη στιγμή το θέμα της απομείωσης

«Ελπίζω πως στο Eurogroup θα υπάρχουν αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, ώστε την Πέμπτη και την Παρασκευή να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες. Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, ο χρόνος πιέζει» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Δημοσίευση 21:22’
αρθρο-newpost

«Ελπίζω πως στο Eurogroup θα υπάρχουν αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, ώστε την Πέμπτη και την Παρασκευή να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες. Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, ο χρόνος πιέζει» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας έδωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς όπως είπε αυτή τη στιγμή μπορεί να αποπληρωθεί.

Η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι δεν έγινε συζήτηση στη Σύνοδο για το χρέος το οποίο χαρακτήρισε «λεπτομέρειες» μπροστά στην ανάγκη να λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης και των μέτρων. Σημείωσε ότι η αποπληρωμή του δεν πιέζει την Ελλάδα αυτή την στιγμή.

«Πρέπει να δούμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της Ελλάδας. Το Eurogroup θα εξετάσει τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και το ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας. Πρώτα πρέπει να δούμε τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση με τις προαπαιτούμενες δράσεις, την αποδοχή του πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο, που είναι πολύ σημαντικό και στη συνέχεια από τα υπόλοιπα εθνικά κοινοβούλια» σημείωσε.

«Είναι βιώσιμο το χρέος. Αυτό ξέρουμε, γνωρίζουμε πως αυτή τη στιγμή μπορεί να αποπληρωθεί. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα συζητήσουμε την Τετάρτη το βράδυ. Τώρα δεν τίθεται θέμα να συζητήσουμε το χρέος και το αν θα αναδιαρθρωθεί» σημείωσε στη συνέχεια η καγκελάριος. «Ελπίζω πως στο Eurogroup θα υπάρχουν αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, ώστε την Πέμπτη και την Παρασκευή να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες. Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, ο χρόνος πιέζει» τόνισε η κυρία Μέρκελ.

Όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ, «συζητήσαμε τις προτάσεις των τριών θεσμών που η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει ή να παρουσιάσει εναλλακτικά μέτρα». «Σημείο εκκινήσεως των συζητήσεων οι προτάσεις της Αθήνας» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι βάση της διαπραγμάτευσης ήταν η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι ηγέτες δεν μίλησαν τρίτο πρόγραμμα, αλλά για την ολοκλήρωση του δευτέρου προγράμματος. «Πρέπει να κοιτάξουμε τη χρηματοδότηση του δευτέρου προγράμματος» τόνισε.

Επίσης, διέψευσε σενάριο για παράταση του ελληνικού προγράμματος, στο οποίο αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο:

Δεν μιλήσαμε για σενάρια παράτασης τριών ή έξι ή εννιά μηνών. Το 2012 είχαμε πει οτι θα πρέπει να κοιτάξουμε σε βάθος χρόνο το θέμα του χρέους. Δεν πιέζει αυτή τη στιγμή το θέμα της απομείωσης του χρέους.

Ελπίζουμε και θέλουμε συμφωνία, αλλά το Eurogroup πρέπει να λάβει τις οριστιικές αποφάσεις. Μένουν πάρα πολλά να γίνουν ακόμα.. 

 


σχετικα αρθρα