Θετικά υποδέχθηκαν Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης την αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, που προβλέπει μέτρα 7,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, όμως ακόμα απαιτείται πολύ δουλειά, για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση χρημάτων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

«Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ζητώντας  μια συνολική λύση, με βασικό κομμάτι το χρέος.

Η συμφωνία περνάει πλέον από το Eurogroup της Τετάρτης, όπως και από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να εκφράζει την ελπίδα για λύση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Χρειάζεται σκληρή δουλειά τις επόμενες ημέρες» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προειδοποίησε ότι «οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς, αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει».

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για πρόοδο, ζητώντας, επίσης συνολική λύση, ενώ από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «ελπίζουμε και θέλουμε συμφωνία, αλλά το Eurogroup πρέπει να λάβει τις οριστιικές αποφάσεις. Μένουν πάρα πολλά να γίνουν ακόμα», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διευκρινιστεί το θέμα της χρηματοδότησης

Για το ζήτημα του χρέους, η καγκελάριος ανέφερε ότι είναι βιώσιμο, χαρακτηρίζοντάς το ως «λεπτομέρεια» μπροστά στο ζήτημα της χρηματοδότησης, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να προσθέτει στις δικές του δηλώσεις ότι «δεν είναι ώρα» να συζητηθεί.

Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ εμφάνισαν σύμπνοια απόψεων στο ζήτημα της έγκρισης της εκκολαπτόμενης συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια και ιδιαίτερα το ελληνικό. Τόσο η καγκελάριος όσο και ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό πρώτα να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια από τα άλλα κοινοβούλια, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας.

Οι αναφορές των δύο ηγετών έχει να κάνει με το εσωτερικό μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Ήδη από τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών των ελληνικών προτάσεων σημειώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα άλλο ζήτημα, το ενδεχόμενο της παράτασης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο δημοσιοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) διαψεύσθηκε από την γερμανίδα καγκελάριο.

Τέλος, το θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στις ελληνικές τράπεζες δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, ενώ μερικές ώρες νωρίτερα, σύμφωνα με τους Financial Times, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο ιρλανδός ομόλογός του Μάικλ Νούναν έθεσαν ζήτημα στο Eurogroup.