Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

 

«Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στην υπογραφή ενός βαρύτατου μνημονίου, για να αποφευχθεί η ρήξη και η χρεοκοπία με την οποία φλέρταρε μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα της “υπερήφανης και σκληρής” διαπραγμάτευσης», είναι το πρώτο σχόλιο από τα στελέχη της ΝΔ, έπειτα από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Σε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και με βάση τα άγρια μέτρα των 8 δις που περιλαμβάνει η επικαιροποιημένη πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές, από την αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για ένα τεράστιο κύμα φοροεπιδρομής, που θα πλήξει κυρίως τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μάλιστα από τη ΝΔ, μιλούν για μέτρα σοκ, ειδικά για την είσπραξη 680 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους από τον ΦΠΑ τις αυξήσεις εισφορών σε συνταξιούχους και την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 29%, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προαναγγείλει μείωσή της, οριζόντια στο 15%. «Μια τέτοια συμφωνία είναι κυριολεκτικά βατερλό για τη διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Καμμένου», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της Συγγρού στο newpost.gr.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για τα φαινόμενα διχασμού τις τελευταίες ημέρες με αφορμή και τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στη διαδήλωση «Μένουμε Ευρώπη», από ομάδα αντιεξουσιαστών μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. «Η Ελλάδα δεν αντέχει το σκηνικό εμφυλίου που στήνεται και που τη βασική ευθύνη φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του», επισημαίνουν από τη ΝΔ.

Το γεγονός αυτό επισημαίνει και ο Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλητές του, λέγοντας πως «η δημοκρατία και η κοινωνία δεν αντέχουν πια τα τερατώδη ψέματα που δηλητηρίασαν την κοινωνική συνοχή, διέσυραν τη χώρα στο εξωτερικό και τώρα διαψεύδονται με πάταγο» και επαναφέρει το αίτημα για εθνική συνεννόηση.

«Ακόμη και τώρα η πρότασή μας ισχύει για όλους.  Που θέλουν για την Ελλάδα ένα μέλλον ευρωπαϊκό: παραμονή στο ευρώ, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, εκτενείς ιδιωτικοποιήσεις, όχι με φοροκαταιγίδα και μεγάλο κομματικό κράτος», φέρεται να λέει δίνοντας και το στίγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.