Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του γερμανικού τύπου. 

«Τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt. Όπως γράφει η εφημερίδα «η Ελλάδα έλαβε μια τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας συμφώνησαν κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής να παρουσιάσουν αποτελέσματα ως το πρωί της Πέμπτης».

Η Welt καταλήγει πως παραμένει το ερώτημα αν θα διατηρηθεί η θετική δυναμική και τις επόμενες 48 ώρες. Κατά την αποχώρησή του από τη χθεσινή σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ανακουφισμένος αλλά και σίγουρος για τον εαυτό του, επισημαίνοντας ότι τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των πιστωτών, σχολιάζει η εφημερίδα.

«Διάσωση το τελευταίο λεπτό», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Η εφημερίδα σημειώνει ότι λίγο πριν από το κλείσιμο της θύρας σημειώθηκε μια απρόσμενη τροπή: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρε τα εμπόδια και απευθύνθηκε στους πιστωτές του. Απομένει μια δύσκολη αλλά εφικτή κούρσα προς την επίλυση της κρίσης, προσθέτει η Handelsblatt.

Η Frankfurter Allgemeine χαρακτηρίζει τη χθεσινή σύνοδο έναν «δύσκολο τοκετό», ενώ η Suddeutsche Zeitung υπογραμμίζει ότι «Τώρα ο Τσίπρας πρέπει να δράσει».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν υπόψη τους σοβαρά την Αθήνα, όπως έδειξε η χθεσινή έκτακτη σύνοδος. Όμως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει τώρα επιτέλους να υιοθετήσει μέτρα περιορισμού των δαπανών, μόνο έτσι θα μπορέσει να αποφύγει αυτό που κανείς δεν θέλει, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung.

Όμως σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, η Αθήνα πρέπει να κερδίσει και πάλι τη χαμένη της αξιοπιστία. Και αυτό θα γίνει μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση υιοθετήσει επιτέλους μέτρα περιορισμού των δαπανών.

Τώρα, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, εναπόκειται στους πιστωτές της Ελλάδας να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό με τον οποίο και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να ζήσουν, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Διότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να δείξουν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι έκαναν μέχρι τελευταία στιγμή τα πάντα, αλλά πραγματικά τα πάντα, ώστε να καταλήξουν στον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό. Μόνο έτσι τα κοινοβούλια στην Αθήνα, το Ελσίνκι, το Βερολίνο και οπουδήποτε αλλού θα δεχθούν αυτόν τον συμβιβασμό.