Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ευρώπης δηλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρωθυπουργός αποχωρώντας απο το έκτακτο συμβούλιο κορυφής της ευρωζώνης, αφού ωστόσο προηγουμένως άκουσε τους ευρωπαίους ηγέτες να ζητούν κι άλλα μέτρα απο την ελληνική κυβέρνηση, που κατέθεσε πρόταση μέτρων ύψους 8 δισ. ευρω, με την υπογραφή του Αλέξη Τσιπρα.

Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι η μπάλα βρίσκεται και στο εσωτερικό της κυβερνησης καθώς ήδη δυο βουλευτές, οι Αλέξης Μητρόπουλος και Γιάννης Μιχελογιάννακης έχουν δηλώσει ότι δεν ψηφίζουν συμφωνία με τα μέτρα που προτείνει το Μαξίμου. Όλα πρέπει να γίνουν ταχύτατα και σε επίπεδο Ευρώπης και στο εσωτερικό της χώρας.

Αύριο Τετάρτη το βράδυ συνεδριάζει και παλι εκτάκτως το Eurogroup το οποιο θα οριστικοποιήσει την συμφωνια, στην οποια προσβλέπουν όπως έγινε κατανοητό όλες οι πλευρές. Αυτό προϋποθέτει εξειδίκευση των μέτρων κι ενδεχομένως και νέες προσθήκες προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών.

Σημαίνει όμως και επιτάχυνση των διαδικασιών στο εσωτερικό της χώρας καθώς η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρώντας από το συμβούλιο ζήτησε έγκριση της συμφωνίας πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο κι έπειτα από τα ευρωπαϊκά.

Απλό τις δηλώσεις αξιωματούχων και ηγετών ομως εγινε σαφές ότι η συμφωνια εφόσον υπάρξει δεν περιλαμβάνει προς στιγμή λυση για το δημόσιο χρέος γι αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην Κριστίν Λαγκάρντ να μεριμνήσει για την αναδιάρθρωση του κι όχι μόνο να ζητεί το ΔΝΤ του οποίου προΐσταται σκληρά μέτρα. Κυβερνητικές πηγές, τα ξημερώματα, έκαναν λόγο για ελπιδοφόρες συνθήκες στην προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία αύριο το βράδυ.