«Οι ηγέτες της Ευρωζώνης σταθμίζουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως δεύτερο βήμα στις συζητήσεις για τη βοήθεια» αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, στο οποίο σημειώνεται ότι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι τονίζουν ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι δυνατή έπειτα από μία συμφωνία τις επόμενες ημέρες που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της χώρας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης ότι οι πιστωτές πρέπει να δεσμευθούν να συζητήσουν τις αλλαγές στο χρέος ως «δεύτερο βήμα» μετά την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες για τον προϋπολογισμό, την οικονομία και τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Όσον αφορά την επιμήκυνση ή τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους, αυτή μπορεί να γίνει μόνο σε ένα δεύτερο βήμα. Πρέπει να υποδειχθεί ως ένα επόμενο βήμα, αλλά δεν θα είναι στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ολάντ. 

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έλαβε παρόμοια θέση. Αν και ένα τρίτο πρόγραμμα δεν υπάρχει τώρα στο τραπέζι, είπε, η βιωσιμότητα του χρέους είναι μέρος των συζητήσεων για τη βοήθεια (στην Ελλάδα). «Όσον αφορά το θέμα της ικανότητας της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτείται και της βιωσιμότητας του χρέους, αυτό δεν συζητήθηκε λεπτομερώς, αλλά κατέστη σαφές ότι το θέμα αυτό της δυνατότητας αυτοχρηματοδότησης πρέπει να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας», δήλωσε η καγκελάριος μετά τη σύνοδο.
 
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε ότι το πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος έχει ήδη εστιασθεί. «Υπάρχει μία δέσμευση στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη σύνοδο κορυφής. Το κούρεμα φαίνεται να μην είναι στο τραπέζι, πρόσθεσε, ενώ τρία στοιχεία της ατζέντας είναι η διάρκεια του χρέους, η περίοδος χάριτος για τη μη καταβολή τόκων και η μείωση του επιτοκίου.