Η Ελλάδα θα πρέπει να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει πριν από κάθε ενδεχόμενη εκταμίευση χρημάτων από τους ευρωπαίους πιστωτές της, διαμήνυσε η Κομισιόν.

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια «καλή βάση» για επίτευξη προόδου. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο Ζαν Κ. Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος πως είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας ως το τέλος της εβδομάδας.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «νομίζω πως αυτό που θα θέλαμε να δούμε, εκτός από την ολοκλήρωση των αριθμών και των προσεγγίσεων μεταξύ των τριών θεσμών, θα θέλαμε να δούμε τη λίστα με τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται στην πρόταση».

Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι συνεχίζεται η δουλειά σε τεχνικό επίπεδο με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών και τους εμπειρογνώμονες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, με στόχο την αποσαφήνιση των επόμενων βημάτων ως το Eurogroup.

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που κάνει λόγο για μια «συνολική συμφωνία» και μετά θα γίνουν περαιτέρω διευθετήσεις.

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Ανίκα Μπράιτχαρτ, από την πλευρά της, ανέφερε ότι θα δοθούν 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το αναπτυξιακό πακέτο Γιουνκέρ σε περίπτωση συμφωνίας.

«Η Επιτροπή ετοιμάζει ένα πακέτο γι' αυτό. Το πακέτο και τα 35 δισ. ευρώ εξαρτώνται από τις συνσυνθήκες και προφανώς από μία συμφωνία που θα επιτευχθεί» δήλωσε διευκρινίζοντας ότι ανέφερε ότι τα 20 δισ., αφορούν πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και τα 15 δισ. ευρώ πόρους από τα αγροτικά ταμεία.

Προσθεσε, ότι η Επιτροπή ετοιμάζει ένα λεπτομερές πακέτο για το ποσό αυτό, το οποίο θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.