Οποιαδήποτε νέα αλληλεγγύη προς την Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί σε αντάλλαγμα με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος των γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Λίντνερ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να μειωθεί η πίεση προς την Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα σε Γερμανία και ευρωπαϊκούς θεσμούς να μην είναι πολύ επιεικείς. 

«Αυτό θα είχε πολιτικές επιπτώσεις ντόμινο. Στη συνέχεια οι αριστεροί λαϊκιστές στην Ισπανία μπορεί να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rhein-Zeitung. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα βοήθεια στην Αθήνα, χωρίς αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, και τόνισε:

Οι Έλληνες δεν μπορούν να τραβούν πλέον τους Ευρωπαίους από τη μύτη.

Εξάλλου σε άρθρο του στην εφημερίδα Wesser-Kurier, ο πρόεδρος του FDP υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε «υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει» και «συνειδητά απομάκρυνε τη χώρα του από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

«Δεν μπορεί να πληρώσει η ευρωζώνη τον λογαριασμό για αυτή τη λανθασμένη πολιτική», εκτίμησε, ενώ τόνισε ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με τις λάθος προϋποθέσεις θα ήταν, σύμφωνα με τον Λίντνερ, πιο επικίνδυνη από μια συντεταγμένη αποχώρηση.

Την ίδια άποψη έχει και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπντσντορφ, επίσης μέλος του FDP.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό WDR 5 υποστήριξε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η καλύτερη λύση για την τρέχουσα κρίση.

«Αν η Ελλάδα βγει (από το ευρώ), τότε τουλάχιστον θα γνωρίζουμε ότι κάποτε θα τελειώσουν οι πληρωμές, διότι η Ελλάδα έχει το δικό της νόμισμα, μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση, θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Γι’ αυτό το Grexit είναι μια δυνατότητα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να επιβαρύνει τους φορολογούμενους στον βορρά», κατέληξε ο Λάμπντσντορφ.