Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Σήμα για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα επόμενα 24ώρα συνιστά για την αξιωματική αντιπολίτευση η χθεσινή εξέλιξη στις Βρυξέλλες, χωρίς βέβαια να έχουν εκλείψει πλήρως και οι αβεβαιότητες για ένα ατύχημα της τελευταίας στιγμής είτε εξαιτίας νέων αιτημάτων από πλευράς δανειστών είτε, κυρίως, λόγω των χειρισμών της ελληνικής πλευράς.

Στη Συγγρού δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρόκειται για μία βαριά συμφωνία, σε δημοσιονομικό – φορολογικό επίπεδο, ωστόσο σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά και του ίδιου του Προέδρου της Ν.Δ δεν στρέφεται μόνον στα μέτρα. 

Η Ν.Δ. αναμένει να πληροφορηθεί τους ακριβείς όρους της συμφωνίας, εις ότι αφορά τη διάρκειά της και, κυρίως, τα ποσά που θα περιλαμβάνει για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας καθώς είναι σαφές ότι μία μικρή παράταση του προγράμματος (μνημονίου) θα αποδειχθεί προσωρινή μόνον ανακούφιση που θα μεταφέρει σε δεύτερο χρόνο, πχ το Σεπτέμβριο ή στα τέλη του έτους, την τελική κρίση, παρατείνοντας έτσι και την ανασφάλεια περί την ελληνική οικονομία.

Μαζί με την ανασφάλεια δεν αποκλείεται να παραταθεί και η ασφυξία στην ελληνική οικονομία, καθώς στα ποσά που θα πρέπει προσεχώς να καταβληθούν για τόκους και ομόλογα της ΕΚΤ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και όλα αυτά που «σκούπισε» η κυβέρνηση από δήμους, περιφέρειες και οργανισμούς το προηγούμενο διάστημα καθώς επίσης και τα αρκετά δισεκατομμύρια ανεξόφλητων ποσών προς προμηθευτές του Δημοσίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ επέλεξε χθες, μετά από ένα μπαράζ παρεμβάσεων του κ. Σαμαρά με ομιλίες και άρθρα του σε εφημερίδες, το σιωπητήριο καθώς η όποια αντιπολιτευτική κορώνα σε αυτή τη συγκυρία θα δυσχέραινε την κυβερνητική προσπάθεια και, κυρίως, θα μπορούσε να αποδειχθεί μακριά από την πραγματικότητα. Το τελευταίο όχι επειδή η συμφωνία θα είναι καλύτερη του αναμενόμενου αλλά, αντιθέτως, γιατί εκτιμάται ότι μπορεί η τελική της μορφή να περιλαμβάνει, τελικά, και δράσεις που δεν έχουν μέχρι σήμερα έλθει στη δημοσιότητα.

Με τη δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου, ο κ. Σαμαράς – ο οποίος προετοιμάζεται και για το δικό του κύκλο επαφών στη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες – αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική, κυρίως για το χρόνο που χάθηκε αλλά και για το μείγμα που επελέγη (φόροι αντί διαρθρωτικών αλλαγών) ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η υπογραφή συμφωνίας δεν θα αποδειχθεί θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, που ναι μεν δεν θα οδηγήσουν πιθανά στις κάλπες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι μείζονος σημασίας.