Στις εσωτερικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, που συναντούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές, στρέφονται τα βλέμματα των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Ο Τσίπρας επιδιώκει να εξορκίσει τις ελληνικές αντιδράσεις για τις προτάσεις» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε την Τρίτη για να συγκεντρώσει στήριξη στη χώρα για την πρότασή του.

Πρέπει να διασφαλίσει ότι ο συνασπισμός του, που αποτελείται από μαοϊστές έως και σοσιαλδημοκράτες, θα στηρίξει τις προτάσεις που περιλαμβάνουν κατάργηση δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, αύξηση του ΦΠΑ στις πωλήσεις, αύξηση φόρων για μεσαία και υψηλά εισοδήματα στους μισθωτούς και εισαγωγή νέας εισφοράς για επιχειρήσεις, με ετήσεια κέρδη άνω των 500.000 ευρώ. Γίνεται αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα, που διαθέτει 40 βουλευτές και θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση, εάν δεν ψηφίσει το σχέδιο.

«H ελληνική προσφορά στους πιστωτές προκαλεί άγριες αντιδράσεις στη χώρα» γράφει το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι οι έλληνες βουλευτές αντέδρασαν με θυμό. 

Εάν η Βουλή δεν ψηφίσει τη συμφωνία, ο Τσίπρας μπορεί να χρειαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές ή σε ένα δημοψήφισμα που θα συνεχίσει την αβεβαιότητα, υπογραμμίζει το πρακτορείο.

«Tα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν τον Αλέξη Τσίπρα για προδοσία με τον συμβιβασμό» γράφει η αμερικανική Wall Street Journal.

Αρκετοί στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος του πρωθυπουργού λένε ότι δεν μπορούν να δεχθούν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, σημειώνει το ρεπορτάζ, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή Βασίλη Χατζηλάμπρου ο οποίος τονίζει ότι «δεν μπορουμε να δεχθούμε σκληρά, υφεσιακά μέτρα. Οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους».

To γερμανικό Spiegel, στον ιστότοπό του κάνει λόγο για «μαζική αντίσταση που θα αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της Ελλάδας». 

Με τις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις θέλει να πείσει τους δανειστές στην Ε.Ε. Αλλά στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν διαμαρτυρίες. Τα συνδικάτα απειλούν με κινητοποιήσεις ενώ η κυβέρνηση μιλάει για «κοινωνικό λουτρό αίματος», τονίζει το γερμανικό δημοσίευμα κάνοντας αναφορά στις εσωκομματικές αντιδράσεις.

«Στις Βρυξέλλες η προσφορά του Τσίπρα δίνει ελπίδα στην Αθήνα, αλλά κάνει την Αριστερά να βράζει» τονίζει η γερμανική Handelsblatt, χρησιμοποιώντας ως τίτλο τη φράση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, με την οποία χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ταφόπλακα για την Ελλάδα». Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αντίσταση στα μεταρρρυθμιστικά σχέδια, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, καταγράφοντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός Τσίπρας αντιμετωπίζει μία διχασμένη κυβερνητική πλειοψηφία για το σχέδιό του». Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι μπορεί οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ Αθήνας και δανειστών να συνεχίζονται, ωστόσο, η ελληνική Βουλή θα είναι αυτη που θα λαβει την τελική απόφαση για τις συζητήσεις.

Σημειώνεται στο δημοσίευμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Αν δεν την πάρει, θα πρέπει να παραιτηθεί. Ήδη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει να διαφοροποιείται από τη θέση του αρχηγού της. Από τη μια πλευρά, παρατηρούμε όσους ακολουθούν την προεδρική γραμμή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να πιστεύει θα εξασφαλίσει την κομματική πειθαρχία για να περάσει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο -αν πράγματι επιτευχθεί συμφωνία, προσθέτει το γαλλικό άρθρο.