Στην κρίση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και περιλαμβάνει μέτρα ύψους 7,9 δισ. ευρώ, ξεσηκώνοντας ήδη σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. 

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, αύριο Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθούν τα στελέχη για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τη σκληρή συμφωνία που προωθείται. 

Το βαρύ έργο της ενημέρωσης για την επώδυνη για τους πολίτες (και την Αριστερά) συμφωνία, δεν θα αναλάβει -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ενδέχεται την αποστολή αυτή να επωμιστεί ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης

Δύσκολη εξίσωση η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

Με το που έγιναν γνωστές οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης, αρκετοί ήταν οι βουλευτές που έσπευσαν να δηλώσουν τη διαφοροποιησή τους. 

Η αρχή έγινε χθες με τον Αλέξη Μητρόπουλο, τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη και τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, με αναφορές σε ακραία και αντικοινωνική συμφωνία, αλλά και τελεσίγραφα ότι «θατσερικού» τύπου αρχές, δεν γίνονται δεκτές από την Αριστερά. 

Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Στάθης Λεουτσάκος, τηρώντας ωστόσο στάση αναμονής. «Περιμένω να δω συνολικά τα μέτρα, να δω τι αναφέρεται για χρέος και ανάπτυξη», χανέφρε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, διαμήνυσε πως δεν θα ψηφίσει καμία συμφωνία «που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές», περιμένοντας και αυτός ωστόσο το τελικό κείμενο για να τοποθετηθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προειδοποιεί με προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση μη ψήφισης της συμφωνίας.