Διαφωνίες τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρωζώνη έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σχετικά με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αφήνοντας να εννοηθεί ότιο θα παραμείνει εκτός από μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα, υπό τις παρούσες συνθήκες,

Το Ταμείο, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega, Μιχάλης Ιγνατίου, δεν θα συμμετάσχει στη συμφωνία ούτε στη χρηματοδότηση της Ελλάδας. 

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν αποτελεί λύση η μεγάλη αύξηση φόρων και εισφορών και αντίστοιχα η μικρή μείωση δαπανών.

Το Ταμείο θέτει επίμονα το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, με την Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει στις Βρυξέλλες ότι «πρέπει να γίνουν πολλά για να δικαιολογείται αυτή», θεωρώντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να είναι επιβράβευση αυτών που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, της Φρανκφούρτης, ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι έχουν διαφορετική προσέγγιση προς την συμφωνία με την Ελλάδα. Το Ταμείο φέρεται να διαφωνεί με την εισφορά στις επιχειρήσεις, το ΦΠΑ και τις συντάξεις. Οι δανειστές εργάζονται με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο, το Ταμείο αντιτίθεται στις ελληνικές προτάσεις επισημαίνοντας οτι η Αθήνα δίνει μεγαλύτερη βάση στην αύξηση των φόρων και λιγότερο στις περικοπές.

Οι μικρές διαφορές αναμένεται να εξομαλυνθούν και είναι πιθανό να εισαχθεί μία εξάμηνη παράταση, αναφέρει ακόμα το ρεπορτάζ.

Παράλληλα, η Wall Street Journal αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει ενστάσεις για σημεία-κλειδιά της νέας ελληνικής πρότασης. Στέλεχος του Ταμείου επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει, ήδη, υποστεί υπερφορολόγηση και, ως έτσι, η επιβολή επιπλέον φόρων θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους.

Επίσης, το ΔΝΤ εκφράζει ορισμένες αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, με τους εκπροσώπους του να μην είναι ευχαριστημένοι με τις νέες ελληνικές προτάσεις, με εξαίρεση τα μέτρα που αφορούν στον προϋπολογισμό.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί σε βάθος, προκειμένου να καταστεί περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο η ανάπτυξη θα καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμη.

H WSJ κάνει αναφορά και στην στάση της Γερμανίας, που ξεκαθάρισε χθες στη Σύνοδο Κορυφής ότι θέλει το ΔΝΤ να είναι ευχαριστημένο με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το tweet του συνεργάτη του προέδρου της Κομισιόν που έσπευσε να χαρακτηρίσει τις ελληνικές προτάσεις ως καλή βάση για πρόοδο. «Μη εξουσιοδοτημένα άτομα δεν θα πρέπει να καλλιεργούν προσδοκίες» είπε σε δημοσιογράφους.