Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Στη διαπίστωση πως η Ευρώπη έχει χάσει τον προσανατολισμό, προχώρησε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνάντησή της με τον Κύπριο ομόλογό της Γιαννάκη Ομήρου.

Συγκεκριμένα, η κ. Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας τις απειλές περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε πως η Ευρώπη από εργαλείο επίτευξης ευημερίας έχει μετατραπεί σε « μοχλό εκβιασμού» των λαών και της Δημοκρατίας.

«Ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μια ασφυξία και ένας εκβιασμός των λαών και των Κοινοβουλίων. Ζούμε περιόδους όπου αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομά τους και υπέρ αυτών. Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν είναι πολύ σημαντικό με το βλέμμα στο μέλλον, με πείσμα, με αισιοδοξία αλλά και με επίγνωση να έχουμε το νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος και πρόσθεσε:

Υπ' αυτήν την έννοια και η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα αποτελεί πολύ χρήσιμο, πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας που θα είναι αμοιβαία επωφελής που θα κινείται πλαίσιο «των αρχών και των αξιών της Ε.Ε., της αλληλεγγύης, της δυνατότητας της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσει σε πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής».

Από κει και πέρα στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η εργασία της επιτροπής αλήθειας για το δημόσιο χρέος, την συμπαράσταση στην οποία έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή ο κ. Ομήρου, καθώς και το πρόβλημα του Κυπριακού, για το οποίο η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση επ' ωφελεία της ειρηνικής συνύπαρξης των κοινοτήτων, της δημοκρατίας, της ισότιμης συνύπαρξης και της πολιτικής ισότητας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής εξέφρασε τη στήριξή του στην επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος: 

Αυτή η πρωτοβουλία είναι απολύτως συμβατή με το δικαίωμα των λαών, προφανώς και του ελληνικού λαού, να γνωρίζει την αλήθεια αλλά αυτό το πόρισμα είναι και ένα μήνυμα διεθνώς αλλά και εντός Ε.Ε. ότι δεν μπορούν, οι όποιοι τρίτοι, στο όνομα οικονομικών σκοπιμοτήτων ή μιας οικονομικής ποδηγέτησης να αυθαιρετούν. Και έχω την άποψη ότι ήταν πολύτιμη και θα είναι πολύτιμη η συνεισφορά αυτού του πορίσματος.