Δεν αναμένονται αύριο στο Eurogroup σημαντικές αποφάσεις για το χρέος, σημείωσε ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε, η σχετική συζήτηση θα γίνει, αφού οι χώρες της Ευρωζώνης πεισθούν για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές.

Προς το παρόν, σημείωσε, χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και πως περί τον Σεπτέμβριο θα κληθεί η Ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις για το αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ή κάτι άλλο.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τα ζητήματα που απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. το ύψος του ΦΠΑ, είναι μόνον η φανερή πλευρά του παγόβουνου και ότι οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης κ.ά.

Παράλληλα τόνισε πως οι Βρυξέλλες αναμένουν από την Βουλή να υπερψηφίσει την συμφωνία όταν αυτή υιοθετηθεί, και από την ελληνική κυβέρνηση να την εφαρμόσει.

«Το βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να ανακτήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη» είπε ο Επίτροπος καλώντας ταυτόχρονα την ελληνική κεντροαριστερά, να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Τέλος ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, παραδέχθηκε πως το κόμμα της φέρει «σοβαρές ευθύνες» για την κρίση, κυρίως για την απροθυμία του να προβεί σε αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Για την διαχείριση της κρίσης δανεισμού, η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε μια άνευ προηγουμένου βίαιη προσαρμογή, «κυριολεκτικά ως πειραματόζωο» διαπίστωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση, διαπίστωσε πως επί πέντε μήνες, «η χώρα ζει σε μια παραλυτική αβεβαιότητα, κινούμενη μεταξύ Grexit και νέου μνημονίου: η οικονομία βυθίζεται, η ύφεση ξαναγυρίζει, οι μεταρρυθμίσεις απειλούνται, και ό,τι με θυσίες κατακτήσαμε κινδυνεύει να χαθεί».

Η κα Γεννηματά συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά από την οποία δήλωσε πως «ο ελληνικός λαός επιθυμεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη», εκτιμώντας πως «σε αυτή την ευθύνη, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε, εγκλωβισμένη πέντε μήνες στα προεκλογικά ψέματα, τις εσωτερικές της αντιθέσεις και την επικοινωνιακή διαχείριση της προσαρμογής στην πραγματικότητα»