Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Σύσκεψη κορυφής θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί εκ νέου αύριο για τη Βελγική πρωτεύουσα όπου θα συναντηθεί το μεσημέρι με Γιουνκέρ, Λαγκάρντ και Ντράγκι

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ραντεβού κλείστηκε για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των τριών θεσμών αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας, καθώς η τηλεδιάσκεψη που είχαν οι τρεις σήμερα δεν στάθηκε ικανή να γεφυρώσει τις αποστάσεις.

Το ΔΝΤ σύμφωνα με πληροφορίες δεν συμφωνεί με την λογική της ελληνικής πρότασης, η οποία βασίζεται περισσότερο στους φόρους και λιγότερο στις περικοπές δαπανών. Δεν συμφωνεί με την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και την αύξηση στο φόρο των επιχειρήσεων, ενώ παραμένει σταθερό στην εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ΦΠΑ και 1% από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Την ίδια ώρα λύση για το χρέος επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο οι δανειστές δεν μας έχουν δώσει ακόμη τίποτε χειροπιαστό παρά αφηρημένες υποσχέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει μία παρέμβαση για το χρέος όχι μόνο δεν θα μπορέσει να περάσει μία συμφωνία από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά ούτε και ο ίδιος θα μπορέσει να δεχτεί μία λύση στην διαπραγμάτευση χωρίς να έχει στα χέρια του κάτι απτό, την ώρα μάλιστα που έχει δώσει 8 δισ. ευρώ σε μέτρα.

Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις το Μαξίμου πιέζει για το χρέος, ωστόσο εκδηλώνει ιδιαίτερη ανησυχία καθώς στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας αρκετοί υπουργοί οικονομικών αρνήθηκαν να συζητήσουν καν μία τέτοια προοπτική για αναδιάρθρωσή του.

Η ελληνική πλευρά προτείνει διαρκώς στους πιστωτές την μεταφορά των ελληνικών ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ  από την ΕΚΤ στον ESM , κάτι που επί της ουσίας αποτελεί μία ανακούφιση, όπως επίσης και απόφαση από την Κεντρική Τράπεζα για αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων του δημοσίου, εξέλιξη που θα έδινε μεγάλες ανάσες ρευστότητας στην χώρα.

Εφόσον ξεπεραστεί το πρόβλημα με το χρέος, η συμφωνία θα υπογραφεί. Αν όμως ο Αλέξης Τσίπρας  δεν αποσπάσει κάποια ρητή δέσμευση από τους ευρωπαίους εταίρους για την αναδιάρθρωση του χρέους-θέμα που έθεσε άλλωστε στην Κριστίν Λαγκάρντ- τότε κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για ύπαρξη συμφωνίας.

Ο χρόνος πιέζει. Επομένως εάν όλα απόψε πάνε καλά τότε μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις και τα γεγονότα να τρέχουν στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος. Θα συνεδριάσουν η κοινοβουλευτική ομάδα, η Κεντρική Επιτροπή, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργικό συμβούλιο, το κυβερνητικό συμβούλιο και γενικώς όλα τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα για να ενημερωθούν από τον ίδιο τον Τσίπρα για τις εξελίξεις.

Η κυβέρνηση δεν θα περιμένει και θα φέρει το ταχύτερο δυνατόν στην Βουλή προς ψήφιση την συμφωνία.