Η συμφωνία με τους δανειστές δεν έχει αρχίσει καν να γράφεται. Επί της ουσίας είναι άγνωστη.

Κάποιες προτάσεις της ελληνικής πλευράς μόνον γνωρίζουμε. Ωστόσο πριν ακόμη γίνει γνωστή ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να δηλώσουν ότι «δεν περνάει».

Χωρίς να τη γνωρίζουν ούτε στις αδρές της γραμμές, χωρίς να περιμένουν να οριστικοποιηθεί, χωρίς να έχουν ακούσει την επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού ο οποίος έφερε το βάρος των διαπραγματεύσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε φυσικά ότι η ψήφιση της συμφωνίας θα είναι εξίσου επώδυνη με την επίτευξή της. Καθώς και ότι αυτή τη φορά δεν έχει απέναντί του σκληρούς ευρωπαίους και αμερικανούς δανειστές, αλλά Μιχελογιαννάκηδες και Διαμαντόπουλους οι οποίοι (προφανώς) φαντασιώνονται ότι είναι οι… μπαρμπούδος του Τσε και του Φιντέλ στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα.

Για τον λόγο αυτό, φρόντισε να συναντηθεί με τους Τάσο Κορωνάκη και Πάνο Σκουρλέτη, οι οποίοι –σύμφωνα με πληροφορίες- θα αναλάβουν ένα μεγάλο κομμάτι από το «μασάζ» που πρέπει να γίνει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για να εγκριθεί η συμφωνία χωρίς προβλήματα.

Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δεν κρύβουν ότι η ψήφιση της συμφωνίας θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κάτι που είναι απολύτως λογικό καθώς αποτελεί κορυφαία πολιτική απόφαση. Κάποιες διαφοροποιήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να τις αντέξει. Όχι όμως τόσες που να υποδηλώνουν την απώλεια της δεδηλωμένης. Σε αυτή την περίπτωση, οι εκλογές φαντάζουν μονόδρομος.

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού Νίκου Παππά και Αλέκου Φλαμπουράρη ότι ο «Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος». Δηλαδή ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να παραμείνει Πρωθυπουργός σχηματίζοντας άλλες πλειοψηφίες.

Η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών θεωρεί ότι κατά την ψήφιση της συμφωνίας τίθεται εκ των πραγμάτων θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Τούτο σημαίνει ότι όσοι παρεκκλίνουν, αυτομάτως βρίσκονται εκτός κόμματος. Υπάρχουν όμως και άλλοι οι οποίοι λένε ότι στην περίπτωση κατά την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αμφισβητηθεί, δεν υπάρχει λόγος πειθαρχικών ποινών. Και αυτό γιατί αναμένεται να έρθουν και άλλες δύσκολες μέρες. Και όπως προαναφέρθηκε, «ο Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος».