«Στόχος των κρατών μελών της Ευρωζωνης είναι η συμφωνία για την Ελλάδα να κλείσει σήμερα στο επίπεδο του Eurogroup και όχι αύριο και μεθαύριο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ», σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Όπως επεσήμανε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει προσκληθεί να παραστεί και να ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup τα οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι 28 θα χαιρετίσουν.

Το Eurogroup, αν χρειαστεί, θα συνεδριάσει όλη τη νύχτα ανέφερε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι μόνος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας.

Κατά τα άλλα η έκθεση των πεντε προέδρων της Ευρώπης (Γιουνκερ, Τουσκ, Σουλτς, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ) για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης θα είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Αναμένεται στα συμπεράσματα της Συνόδου να δοθεί σαφής εντολή στο Συμβούλιο να δει πιο λεπτομερώς τα μέτρα τα οποία προτείνουν οι πέντε πρόεδροι.

Το επόμενο και βασικό θέμα αυτής της Συνόδου θα είναι το μεταναστευτικό. Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα συζητηθούν θέματα άμυνας με τη συμμετοχή επίσης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Σολτενμπεργκ, αλλά και η ψηφιακή αγορά.