Γράφει ο Παναγιώτης Τζανεττάτος

Την άποψη ότι η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις τρίτων θα ακολουθήσει την «ανεξάρτητη και πολυδιάσταση» ενεργειακή της πολιτική, εξέφρασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας για τη κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.  Όπως είπε η Ελλάδα με αυτή τη κίνηση συνδέεται με όλο τον Ευρωπαϊκό και Βαλκανικό χώρο με δεσμούς συνεργασίας και φιλίας, σημειώνοντας πως μέσω της νέας ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής μπορεί να αποκτήσει ένα μοχλό διεξόδου από την κρίση.

«Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που υπογράψατε το μνημόνιο συνεργασίας με τη Ρωσία, είναι καλό να μπαίνετε σιγά σιγά στα μνημόνια και με το καλό να υπογράψετε και το άλλο το μεγάλο», είπε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας: «όσο πλησιάζει το μνημόνιο περισσότερο εκνευρίζεστε και μπορεί την Αγία Πετρούπολη να την είπατε «μισή», δηλαδή Πετρούπολη. Όσο πλησιάζει το μνημόνιο θα φύγετε από την Πετρούπολη  και θα καταλήξετε στην Αγία Πετρούπολη και το νέο μνημόνιο».

Οι αναφορές του κ. Γεωργιάδης εκνεύρισαν τον υπουργό ο οποίος ζήτησε από τον προεδρεύοντα κ. Μητρόπουλο να παρέμβει για να μπορέσει να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του.

Ο κ. Γεωργιάδης πάντως επανήλθε και αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για παροχή άμεσης ρευστότητας 5 δις από την Ρωσία προς τη χώρα μας. «Πρόκειται να πάρουμε 5 δισ. ευρώ προκαταβολή και πότε;», αναρωτήθηκε.

«Κάποιοι ενοχλούνται από τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και έχουν ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα και περίμενα να χαιρετιστεί καλόκαρδα από όλες τις πλευρές», απάντησε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Μας λέτε για τα 5 δισ. ευρώ. Έλεος πρέπει να δούμε την αλήθεια και την πραγματικότητα, μία Ελλάδα που δεν μπορεί να χρηματοδοτείται θα βρεθεί να κατέχει το 50% ενός αγωγού δυσανάλογου για τα μέτρα μας. Μου λέτε για τα 5 δισ. ευρώ λες και βρήκατε καμιά αγελάδα που θα την αρμέγουμε και μπορεί να μας προσφέρει δισεκατομμύρια;»