Νέες αντιπροτάσεις παρουσίασαν την Τετάρτη οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, η πρόταση που φέρεται να προβλέπει δύο συντελεστές ΦΠΑ και κατάργηση του ΕΚΑΣ, απορρίφθηκε από την Αθήνα, όπως μεταδίδει το MNI. 

Οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα-φωτιά στην πεντασέλιδη πρόταση που κατέθεσαν. Συγκεκριμένα, ζητούν εξοικονόμηση δαπανών 1% του ΑΕΠ που θα προέλθουν από την περικοπή των συναξιοδοτικών δικαιωμάτων και εξάλειψη του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2017, πράγμα που συνεπάγεται περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Επιπλέον θέλουν ακόμη 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και ζητούν τη μετάταξη των περισσότερων προϊόντων στον υψηλό συντελεστή του 23%. 

Η νέα αντιπρόταση των δανειστών στοχεύει στο να αναθεωρηθούν κάποια από τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά, με τις διαφορές να εντοπίζονται στην αύξηση της φορολογίας και των εισφορών. H WSJ αναφέρει ότι οι δανειστές αντιπροτείνει ΦΠΑ-σοκ στο 28% και όχι στο 29%. 

Το Ταμείο έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις στην αύξηση του ΦΠΑ και των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό MNI που επικαλείται έλληνα αξιωματούχο, το ΔΝΤ παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση τη δική του αντιπρόταση. 

Το γερμανικό πρακτορείο, αναφέρει ότι σύμφωνα με έλληνα αξιωματούχο, «η πρόταση του ΔΝΤ είναι απολύτως απορριπτέα από την ελληνική κυβέρνηση».