Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν την υιοθέτηση 11 μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την προσέγγιση των δύο χωρών.

Οι ανακοινώσεις έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό του και αφορούν τη συνεργασία στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης αλλά και της αποκατάστασης των πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

Για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με εργαλείο την συνεργασία σε πολλούς τομείς, που θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά και στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, μίλησαν οι δύο υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την  συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Μια συνάντηση, η τέταρτη ανάμεσα στους δύο υπουργούς, που διεξήχθη μέσα σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μπορεί να μετακινήσουν ακόμη και βουνά είπε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όλα τα μέσα και την πείρα που διαθέτει στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της ΠΓΔΜ.

«Θέλουμε» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «όλοι οι γείτονές μας να είναι μέλη της ΕΕ, να έχουν κράτος δικαίου, να έχουν οικονομική ανάπτυξη, γιατί και η δική μου χώρα εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει στα Βαλκάνια συνολικά».

«Το σημερινό συμπέρασμα» είπε ο κ. Πόποσκι «είναι ότι κάνουμε ένα νέο βήμα για αμοιβαία ενεργή προσέγγιση πρακτικής συνεργασίας» τονίζοντας ότι ο αδύναμος κρίκος στις διμερείς μας σχέσεις ήταν επί δεκαετίες η ανεπαρκής εμπιστοσύνη ιδιαίτερα σε πολιτικό επίπεδο, ενώ ο ισχυρότερος κρίκος ήταν το ενδιαφέρον και το κίνητρο πολιτών, επιχειρήσεων και κοινωνιών να συνδέονται και να συνεργάζονται».

Τα ΜΟΕ, επισήμανε ο κ. Πόποσκι «θα συνεισφέρουν στην υπέρβαση των διαφορών στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών και σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα».

«Η ύπαρξη της ΠΓΔΜ είναι δώρο για τα Βαλκάνια και τη σταθερότητα στη περιοχή» είπε ο κ. Κοτζιάς, και αναφερόμενος στη διαφορά για το όνομα τόνισε ότι «όπως για κάθε πρόβλημα υπάρχει και μία λύση». «Πιστεύω» προσέθεσε «ότι έχουμε μια δυνατότητα να κουβεντιάσουμε και να λύσουμε, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, το ζήτημα του ονόματος».

«Η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο για εμάς και όχι φυλακή» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι δεν πρέπει ούτε να μας φυλακίσει, αλλά ούτε και να παράγουμε περισσότερη Ιστορία από ό,τι μπορούμε να καταναλώσουμε.