Θέμα δεδηλωμένης της κυβέρνησης έθεσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος έπειτα από την καταψήφιση επί της αρχής από τους ΑΝΕΛ του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια. 

Ο κ. Γρηγοράκος έθεσε το εν λόγω αίτημα, με το σκεπτικό ότι το νομοσχέδιο δεν το ψηφίζει ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ. «Δεν μπορεί να περάσει το νομοσχέδιο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης» είπε  χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα 1 και 10. Επεσήμανε παράλληλα ότι «ή το νομοσχέδιο θα περάσει με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ή δεν θα περάσει». «Δεν μπορεί ο κ. Καμμένος να κρύβεται πίσω από τα άλλα κόμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρεμβαίνοντας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης υπενθύμισε ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, αν δεν τίθεται ζήτημα από την κυβέρνηση (ταύτιση ψήφου με εκδήλωση εμπιστοσύνης) τα νομοσχέδια εγκρίνονται κατά πλειοψηφία, ανεξαρτήτως της συνθέσεως που αυτή η πλειοψηφία μπορεί να έχει, απορρίπτοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν υπάρχουν κόμματα περιορισμένης ευθύνης, ούτε κόμματα αλά καρτ. Με βάση την πλειοψηφία στην Επιτροπή το νομοσχέδιο ήρθε στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων. Η προσπάθεια αυτή γίνεται επί της ουσίας. Εμείς μιλούμε για ευρύτατη σύμπλευση» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης

Μάλιστα ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι όμηρος τακτικών επιλογών κομμάτων», διευκρινίζοντας πάντως πως δεν εννοεί το κόμμα των ΑΝΕΛ. Όπως είπε, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ «δεν στηρίζεται σε ντοκουμέντο κοινής προγραμματικής πλατφόρμας» και προσέθεσε πως «για την ώρα τα πηγαίνουμε καλά».

Το νομοσχέδιο τελικά υπερψηφίστηκε με τη στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.