Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους και σχέδιο επενδύσεων, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ευρωομάδα των Πρασίνων

Στην δήλωσή τους οι συμπρόεδροι των Ευρωπαίων Πρασίνων Ρεμπέκα Χάρμς και Φιλίπ Λαμπέρτ χαιρέτισαν με επιφύλαξη την είδηση ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε επίτευξη συμφωνίας.

Ακολούθως ανέφεραν ότι μετά από μήνες εντάσεων και αλληλοκατηγοριών, υπάρχει τώρα ελπίδα για μια λύση ανάμεσα στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

«Με την ελληνική κυβέρνηση να έχει κάνει μια νέα πρόταση, οι δύο πλευρές πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και μαζί να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική, υπεύθυνη λύση στη σύνοδο κορυφής αύριο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για εξεύρεση λύσης. Οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας. Θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για παράδειγμα, σε μείωση των επιτοκίων», τόνισε η ευρωομάδα των Πρασίνων.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι αποπληρωμές του χρέους πρέπει να συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει ένα επενδυτικό σχέδιο προκειμένου να στηρίξει την ελληνική οικονομία προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης ανάκαμψης και να τη βοηθήσει να αντέξει τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν για το 2015 και το 2016. Εκτός από αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, να εξασφαλίσει ότι οι κρατικοί θεσμοί θα αρχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά και πάλι. Επιπλέον, το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να γίνει δικαιότερο και όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα ασθένειας ή ανεργίας», κατέληξαν στη δήλωσή τους.