current views are: 3

24 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση16:01

Λαγκάρντ: Οι Ευρωπαίοι να κάνουν βήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μία έκρηξη στην Ευρωζώνη, δεν θέλω ένα Grexit» τονίζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της στο γαλλικό περιοδικό Challenges.

Δημοσίευση 16:01’
αρθρο-newpost

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μία έκρηξη στην Ευρωζώνη, δεν θέλω ένα Grexit» τονίζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της στο γαλλικό περιοδικό Challenges.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μία έκρηξη στην Ευρωζώνη, δεν θέλω ένα Grexit» τονίζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της στο γαλλικό περιοδικό Challenges τονίζοντας ότι χρειάζονται κινήσεις από τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας απαιτεί όχι μόνον μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της ίδιας της χώρας, αλλά επίσης βήματα από ευρωπαίους πιστωτές για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δήλωσε στη συνέντευξη (για την οποία το περιοδικό αναφέρει πως δόθηκε στις 18 Ιουνίου).

«Το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε δεσμεύσεις για αύξηση των φορολογικών εσόδων» υπογραμμίζει στο γαλλικό περιοδικό σημειώνοντας:

Δεν μπορείς να φτιάξεις ένα πρόγραμμα μόνο με την υπόσχεση της βελτίωσης της συλλογής φόρων, όπως ακούμε εδώ και πέντε χρόνια με πολύ λίγα αποτελέσματα. 

Η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε ακόμα ότι η ελληνική ανάκαμψη απαιτεί την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά χρειάζεται και βήματα από τους Ευρωπαίους πιστωτές για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. 

H γενική διευθύντρια του Ταμείου μιλώντας για το ασφαλιστικό σύστημα, επανέλαβε ότι δεν είναι βιώσιμο. «To ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας πηγαίνει κατευθείαν στον τοίχο και με μεγάλη ταχύτητα: Το 16% του ΑΕΠ πηγαίνει στις πληρωμές των συντάξεων και πάνω από το 75% των πληρωμών του Δημοσίου αντιστοιχεί σε πληρωμές συντάξεων, μισθών και κοινωνικών επιδομάτων. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Οι ελληνικές αρχές το ξέρουν πολύ καλά, ο έλληνας πρωθυπουργός μου το είπε προσωπικά» είπε και τόνισε ότι δεν πρέπει να περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις, αλλά να προστστευθούν.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, σημειώνει ότι δεν θέλει μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στη νομσιματική ένωση. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μία έκρηξη στην Ευρωζώνη, δεν θέλω ένα Grexit. Αν συμβεί αυτό θα είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά με όλα τους τους κινδύνους που συνεπάγονται».

Σε περίπτωση Grexit, απάντησε ότι «εάν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθειά μας θα είμαστε εκεί. Αυτή είναι η αποστολή του ΔΝΤ. Αλλά πριν πάμε σε αυτή την νακραία κατάσταση προτιμούμε να βοηθήσουμε ως κομμάτι του προγράμματος».

Όταν οι δημοσιογράφοι του περιοδικού της επισημαίνουν πως το Ταμείο είχε αναγνωρίσει πως η αρχικές προτάσεις του για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά σκληρές, η Λαγκάρντ απαντά πως «είναι υγιές ένας θεσμός όπως το ΔΝΤ να ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη του (…) Το 2012 το τμήμα ερευνών μας προχώρησε σε μια γενική επανεκτίμηση ορισμένων από τις μακροοικονομικές υποθέσεις του, ιδιαίτερα το μέτρο του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος. Αποδείχθηκε πως οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές επιβάρυναν περισσότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν την ανάπτυξη. Όμως τα μέτρα που αποφασίσθηκαν αρχικά θα ήταν σε κάθε περίπτωση απαραίτητα. Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία».

Η κυρία Λαγκάρντ πρόσθεσε πως είναι διαθέσιμη για μια δεύτερη θητεία στο «τιμόνι» του Ταμείου.


σχετικα αρθρα