Από μια κλωστή κρέμονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, μετά το νέο εκβιασμό του ΔΝΤ που ζητά μαχαίρι στις συντάξεις, περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη και επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ σε εστίαση, καταναλωτικά αγαθά και νησιά. 

Την πρόταση του Ταμείου απέρριψε άμα τη αναλήψη η ελληνική κυβέρνηση, ενώ η μεγάλη μάχη διεξάγεται στη μαραθώνια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Γιουνκέρ, Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ. Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής είναι  κρίσιμο, καθώς αν δεν υπάρξει εκεί συμφωνία, δεν υπάρχει βάση για να τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup. Δεν αποκλείεται μάλιστα να καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, εξαιτίας των εμποδίων που βάζει η Ουάσινγκτον. 

Όπως όλα δείχνουν το άγριο παιχνίδι παίζεται στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θέμα που θέλει να διευθετήσει το Ταμείο, ενώ την ίδια ώρα ζητά από την Ελλάδα μέτρα-σοκ, που οδηγούν μοιραία τη συμφωνία σε αδιέξοδο. Την κρισιμότητα και την απαιδιοδοξία για εξεύρεση λύσης αποτυπώνουν δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις. «Είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα της  σημερινής ημέρας» ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Η Ελλάδα είναι εν μέσω άνευ προηγουμένου εκβιασμού, ενώ το Βερολίνο και συγκεκριμένα ο Σόιμπλε, τάσσονται στη γραμμή του ΔΝΤ, θέτοντας ως απαραίτηση προϋπόθεση την έγκριση μιας συμφωνίας και από τους τρεις θεσμούς. Η κοινή πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup, με πηγές των Βρυξελλών να εκφράζουν την εκτίμηση ότι απομένει ακόμα πολύς δρόμος και ότι δεν αποκλείεται οι ΥΠΟΙΚ  της ευρωζώνης να συνεδριάζουν όλη τη νύχτα

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το Euro Working Group, το οποίο είχε παράλληλη συνεδρίαση με τη συνάντηση κορυφής Τσίπρα-θεσμών. Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 8 το βράδυ, στην πιο κρίσιμη συνάντηση των τελευταίων ετών. 

Πάντως, το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι πολύ βαρύ, εξαιτίας της στάσης ΔΝΤ και του σκληρού πυρήνα του Βερολίνου που τορπιλίζουν τη διαπραγμάτευση.