Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Τα σενάρια που, μοιάζουν μέχρι τώρα, ως τα πιθανότερα για την ηγετική ομάδα της Συγγρού αποκάλυψε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στο περιοδικό Crash.

Κι αυτά δεν περιλαμβάνουν καμία άλλη εκδοχή από αυτή των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι. Στο επιτελείο της Συγγρού εκτιμούν ότι δύο τινά μπορούν να συμβούν: είτε ο κ. Τσίπρας να φέρει μία βαριά συμφωνία που, όμως, θα συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, είτε να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στη δεύτερη περίπτωση, θεωρούν ότι εάν αποτολμήσει τις εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν σε καθεστώς κοινωνικής έντασης και οικονομικής κατάρρευσης, με τις τράπεζες πιθανότατα κλειστές. Όσο για το σενάριο μίας συμφωνίας και της έγκρισής του από την συμπολίτευση χωρίς μείζονες κλυδωνισμούς, προφανώς δεν το έχουν απορρίψει. Θεωρούν, ωστόσο, ότι επειδή οι πιστωτές σε κάθε περίπτωση δεν θα δώσουν... αέρα στην κυβέρνηση, οι παραπάνω επιλογές θα έρθουν ξανά και σύντομα στην επικαιρότητα, πιθανά στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο, στη συνέντευξή του, για απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφία και, καθώς η χώρα δεν αντέχει εκλογές όπως είπε, για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, χωρίς τον κ. Τσίπρα Πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, έχουμε απώλεια της δεδηλωμένης. Και ασφαλώς πρέπει να υπάρξει άλλος κυβερνητικός συνασπισμός στη συνέχεια».

Σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος θα συμμετείχε σε μία τέτοια κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς έσπευσε να σημειώσει ότι ούτε ο ίδιος, ούτε όμως και ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να συμμετέχουν. Επαναφέρει, δηλαδή, το σενάριο Παπαδήμου, της κυβέρνησης δηλαδή που συγκροτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, μετά την εγκατάλειψη της Πρωθυπουργίας από τον Γ. Παπανδρέου, χωρίς πάντως να περιγράφει πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο ως επικεφαλής.

«Αν ο κ. Τσίπρας έχανε την δεδηλωμένη ούτε εκείνος θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός. Και εν πάση περιπτώσει, δική μου επιδίωξη δεν είναι να μπω σε μια κυβέρνηση από την σημερινή Βουλή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές άμεσα γιατί δεν το αντέχει η χώρα. Κι αν απολεσθεί η δεδηλωμένη το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ο κ .Τσίπρας , με όσους δικούς του συμφωνούν , να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την ευρώπη, με τη βοήθεια τη δική μας. Κι έτσι να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα τα προχωρήσει όλα αυτά. Σε μια τέτοια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ούτε εγώ θα συμμετάσχω ούτε ο κ.Τσίπρας θα θέλει να συμμετάσχει».

Η επισήμανση αυτή του κ. Σαμαρά, που κατά το παρελθόν είχε αντιδράσει έντονα σε στελέχη του, όπως ο Ανδ. Παπαμιμίκος, που είχαν κάνει λόγο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προκάλεσε αίσθηση στους πολιτικούς διαδρόμους καθώς καταδεικνύει την εδραία πεποίθηση που υπάρχει στο γαλάζιο επιτελείο ότι η συμφωνία θα είναι βαριά για την ελληνική πλευρά και, συνεπώς, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες...