«Η Ελλάδα παραπάτησε πιο κοντά στη χρεοκοπία, καθώς άλλη μία μέρα διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα χωρίς μια συμφωνία που θα δώσει τέλος στην αντιπαράθεση για το πρόγραμμα διάσωσης», επισημαίνει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το κεντρικό άρθρο του πρακτορείου:

Με την ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι παρέμεινε σταθερή εν μέσω της αναστάτωσης των συνεχών συναντήσεων στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις απέδωσαν μικρή πρόοδο, ενώ στον ορίζοντα δεν υπάρχει καμία ρήξη. 

Επίσης, στο δημοσίευμα τονίζεται πως «ο αγώνας για μια συμφωνία επιταχύνεται, ενόσω η Ελλάδα κινείται πιο κοντά στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που λήγει το πρόγραμμα διάσωσής της με την Ευρώπη, χωρίς ακόμη καμία συμφωνία που να εξασφαλίζει ότι μπορεί (η χώρα) να ανταποκριθεί στην πληρωμή του 1,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που λήγει και αυτή την ίδια ημέρα».

Χωρίς συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, έλεγχος κεφαλαίων

Επίσης, τονίζεται ότι η περίπτωση αποτυχίας στην κατάληξη μιας συμφωνίας ως το Σαββατοκύριακο, θα αύξανε την πιθανότητα για την Ελλάδα να εξαναγκαστεί να επιβάλει έλεγχο κεφαλαίων (capital controls), ώστε να αποτρέψει ένα bank run. Αλλωστε, σχολιάζει το πρακτορείο, «οι Ελληνες έχουν ήδη αποσύρει περίπου το 20% των καταθέσεων».

Το ελληνικό πισωγύρισμα

«Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε πλήρως να γεφυρώσει τις διαφορές του με τους πιστωτές» σχολιάζουν οι Wishart, Stearns και Ruhe του Bloomberg, για τις μαραθώνιες χθεσινές διαπραγματεύσεις.

Και σχολιάζουν:

Ακόμα κι αν επιτευχθεί μια συμφωνία, ο Τσίπρας ίσως παλέψει να εξασφαλίσει την αναγκαία έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο, την ώρα που ορισμένα από τα πιο λαϊκίστικα κι ριζοσπαστικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν να καταψηφίσουν το συμβιβαστικό σχέδιο που προσέφερε (ο πρωθυπουργός) στους δανειστές.

«Η γερμανική κάτω βουλή δεν θα δώσει την ψήφο της σε μια αναθεωρημένη συμφωνία διάσωσης, αν οι Ελληνες βουλευτές δεν κάνουν το πρώτο βήμα να περάσουν τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική. Η Γερμανία θα ψηφίσει είτε Δευτέρα είτε την Τρίτη, αν η Ελλάδα εγκρίνει πρώτη το σχέδιο, δήλωσε μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου» καταλήγουν οι δημοσιογράφοι του Bloomberg.