Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Από τις έξι το πρωί άρχισε νέος κύκλος διαπραγμάτευσης - ενδεχομένως και τον τελευταίο- με τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες για να διερευνηθούν οι πιθανότητες να κλείσει έστω και στο παρά πέντε συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Οι συζητήσεις αυτές πάντως χαρακτηρίστηκαν εποικοδομητικές και έγιναν σε καλό κλίμα.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι οι συνομιλίες κορυφής με τον Αλέξη Τσίπρα που συναντάται για τρίτη φορά μέσα σε ένα 24ωρο με τους Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ, Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά την δίωρη μεταμεσονύχτια συνάντηση οτι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους, ενώ σχολίαζαν πως το γεγονός και μόνο πως επαναλαμβάνονται για τριτη φορα οι συνομιλίες δείχνει ότι υπάρχει βούληση για εξεύρεση συμφωνίας ακομη και στο παρά πέντε.

Είχε προηγηθεί ένα δραματικό 24 ωρο με τον πρωθυπουργο να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες λόγω της νέας εμπλοκής με το ΔΝΤ και να διαπιστώνει οτι οι δανειστές φέρνουν ένα δικό τους κείμενο με πολυ σκληρές προτάσεις για να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. 

Μάλιστα οι πιστωτές αρνούνταν να συζητήσουν οχι μόνο το κείμενο προτάσεων της κυβερνησης αλλά και την δυνατότητα να υπάρξει προσθήκη στο κείμενο μιας συμφωνίας ρύθμισης για το δημόσιο χρέος, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως προαπαιτούμενο για την κατάληξη σε λύση και συμφωνία.

Εκ των πραγμάτων η συνεδρίαση του Eurogroup δεν είχε ουσιαστικό αντικείμενο κι έτσι συνέρχεται εκ νέου στις 2 ώρα Ελλάδος για να επικυρώσει είτε μια συμφωνία, είτε το αδιέξοδο με ολα τα επακόλουθα που συνεπάγεται αυτό.