Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Για την επόμενη μέρα στη χώρα ετοιμάζονται στη ΝΔ, είτε επιτευχθεί είτε όχι συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές. Στην πρώτη περίπτωση, αν τελικά η κυβέρνηση τα βρει με τους «θεσμούς» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιμένουν να δουν τι θα πράξουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, όταν το κείμενο έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς που σήμερα βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και για να συναντηθεί με τους ηγέτες και τους αξιωματούχους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, έσπευσε να διευκρινίσει με συνέντευξή του στο Crash, πως αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει την όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή θα πρέπει να υπάρξει ένας άλλος κυβερνητικός σχηματισμός.

Η απώλεια της δεδηλωμένης, άλλωστε, είναι ένα ζήτημα που έχει τεθεί εδώ και καιρό ενόψει μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, από πολλούς γαλάζιους βουλευτές (τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους) και επανήλθε χθες στη δημοσιότητα, μέσα από τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, έχουμε απώλεια της δεδηλωμένης».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς βάζει ξανά στο τραπέζι την πρότασή του για την «μεγάλη εθνική συνεννόηση», ώστε να βρεθεί κοινός τόπος από τις πολιτικές δυνάμεις τόσο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όσο και για την έξοδο από την κρίση. Το ίδιο ισχύει από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το δεύτερο σενάριο, στην περίπτωση δηλαδή που η κυβέρνηση αποτύχει να προχωρήσει σε συμφωνία και η χώρα πέσει στα βράχια.

Άλλωστε τα στελέχη της Συγγρού δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να γίνουν εκλογές άμεσα, καθώς όπως τονίζουν «δεν το αντέχει η χώρα», με τον κ. Σαμαρά να υποστηρίζει της εθνικής κυβέρνησης, στην οποία όπως διευκρινίζει ούτε ο ίδιος θέλει να ηγείται και να συμμετάσχει, ούτε ο κ. Τσίπρας «θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του, προς τον κ. Σαμαρά, προκειμένου να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως υπουργός Οικονομικών, κάτι που πλέον αποκλείεται, με βάση τα όσα λέει στη χθεσινή συνέντευξή του στο Crash.