«Δύσκολο να τηρηθούν οι υποσχέσεις. Οι θυσίες θα είναι αναπόφευκτες», δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην «Λα Ρεπούμπλικα».

«Η συμφωνία με τους πιστωτές είναι η μόνη δυνατή λύση. Ο Τσίπρας δεν έχει την εντολή να οδηγήσει την χώρα εκτός ευρώ. Αν το έκανε, θα προέκυπτε ένα σοβαρό πρόβλημα δημοκρατικής νομιμότητας», αναφέρει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά. Συμπληρώνει, δε, ότι, κατά την άποψή του, το μόνο αποτέλεσμα των πέντε μηνών διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η αύξηση του κόστους για την διάσωση της χώρας».

Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντά:

«Τις τελευταίες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει λάβει μια δύσκολη απόφαση, αλλά υποχρεωτική, η οποία με χαροποιεί: να κρατήσει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή τροχιά αποφεύγοντας να την οδηγήσει προς μια ανεξέλεγκτη πτώχευση ή προς το Grexit. Την επιστροφή στην δραχμή θα την πλήρωναν οι ασθενέστεροι. Αλλά φτάσαμε στο σημείο αυτό πληρώνοντας ένα υψηλότατο κόστος. Η οικονομία σταμάτησε. Τον Ιανουάριο το ΑΕΠ του 2015 προβλεπόταν ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Τώρα είμαστε στο μηδέν αν όχι σε κίνδυνο ύφεσης. Οι θυσίες που επιβάλλονται τώρα από τους πιστωτές αντιστοιχούν στην ζημιά η οποία προκλήθηκε τις 150 αυτές ημέρες ανώφελου τέλματος στις διαπραγματεύσεις. Σε σύγκριση με τις θυσίες αυτές, εκείνες που είχαν ζητηθεί στην κυβέρνησή μας στο τέλος του 2014 με το «μέιλ Χαρδούβελη», ήταν παιχνιδάκι.

Σε ότι αφορά την προσπάθεια του πρωθυπουργού για μείωση του χρέους, η οποία υπογραμμίζεται από την «Λα Ρεπούμπλικα», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά: «Η μόνη λύση στο πρόβλημα του χρέους είναι εκείνη την οποία χαράξαμε το 2012. Όταν αναδιαρθρώσαμε εκείνο με τους ιδιώτες πιστωτές ξανασυζητώντας τα χαρακτηριστικά του χρέους με τους θεσμούς. Μπορεί να γίνει και τώρα. Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί να καταργήσει το δεύτερο μνημόνιο, ενώ τις ώρες αυτές συμφωνούν το μνημόνιο 2,5. Και όλοι ξέρουν ότι σύντομα θα φτάσει και το νούμερο τρία.