current views are: 2

25 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση09:03

Guardian: Πέταξαν το σχέδιο του Τσίπρα στα μούτρα του

«Οι δανειστές έριξαν μια ματιά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και τις απέρριψαν, αντιμετωπίζοντας τον έλληνα πρωθυπουργό όπως ένας δάσκαλος θα φερόταν σε έναν αργόστροφο μαθητή» αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian σχετικά με την πρόταση της Αθήνας και τη σκληρή απάντηση του ΔΝΤ.

Δημοσίευση 09:03’
αρθρο-newpost

«Οι δανειστές έριξαν μια ματιά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και τις απέρριψαν, αντιμετωπίζοντας τον έλληνα πρωθυπουργό όπως ένας δάσκαλος θα φερόταν σε έναν αργόστροφο μαθητή» αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian σχετικά με την πρόταση της Αθήνας και τη σκληρή απάντηση του ΔΝΤ.

«Οι δανειστές έριξαν μια ματιά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και τις απέρριψαν, αντιμετωπίζοντας τον έλληνα πρωθυπουργό όπως ένας δάσκαλος θα φερόταν σε έναν αργόστροφο μαθητή» αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian σχετικά με την πρόταση της Αθήνας και τη σκληρή απάντηση του ΔΝΤ.

«Το κόκκινο μελάνι πάνω στην ελληνική πρόταση λέει τη δική του ιστορία. Το μήνυμα που στέλνουν οι δανειστές με αυτόν τον τρόπο είναι ένα: Το κείμενο σας είναι απαράδεκτο. Θέλει ξανά δουλειά» σημειώνει ο αρθρογράφος Λάρι Έλιοτ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Αθήνα δεν θα έπρεπε να νιώθει έκπληξη για τον τρόπο που αντέδρασαν οι δανειστές, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν κατά 80% μέτρα για μειώσεις δαπανών και μόλις κατά 20% μέτρα για φόρους. Η ελληνική πρόταση κινείται σε άλλη κατεύθυνση, με το 92% των μέτρων να αφορούν σε φόρους, σημειώνει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής οικονομολογος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι δανειστές αρχίζουν να αποδέχονται ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3% είναι ανέφικτη για την Ελλάδα και ότι ένα ποσοστό κοντά στο 1% είναι πιο ρεαλιστικό. Είχε τονίζει ωστόσο ότι ακόμα και αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και τις συντάξεις.

Επισημαίνοντας ότι οι συντάξεις είναι καίριο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, αφού οι δαπάνες τους φτάνουν στο 16% του ΑΕΠ, ο Μπλανσάρ εξηγούσε τότε -στο μπλογκ του- ότι απαιτούνται μειώσεις στο 1% του ΑΕΠ (από αυτό το 16%).

«Παραμένουμε ανοιχτοί σε ισοδύναμα μέτρα, αρκεί όμως να έχουν δημοσιονομικό κέρδος», ανέφερε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι, όπως επισήμανε η Αθήνα, ούτε τα νούμερα του ΔΝΤ βγάζουν νόημα χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

 

Η ελάφρυνση του χρέους θα βοηθούσε να τετραγωνιστεί ο κύκλος. Θα περιόριζε την ανάγκη για περαιτέρω λιτότητα και αυτό θα ήταν λιγότερο τοξικό, πολιτικά, για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ το ξέρει αυτό και έχει πιέσει γι’ αυτό. Αλλά οι ευρωπαίοι εταίροι αντιστέκονται στην ελάφρυνση, που πιστεύουν ότι οι φορολογούμενοί τους θα πληρώσουν για μία διαγραφή. Ούτε θέλουν να ισχυροποιηθούν τα κόμματα σε Ισπανία και Πορτογαλία, που στρέφονται κατά της λιτότητας.

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Ή την άνευ όρων παράδοση ή την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.


σχετικα αρθρα