Με το σταγονόμετρο έρχονται οι πληροφορίες για τις συζητήσεις του έλληνα πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών, τον κ. Ντάισελμπλουμ και τον κ. Ρέγκλινγκ, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι σε επίπεδο τουλάχιστον τεχνικών κλιμακίων οι συνομιλίες είναι εποικοδομητικές. 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την ώρα οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν έγγραφα και βρίσκονται στο στάδιο γράψε- σβήσε.

Το ζητούμενο για τη σημερινή μέρα είναι ότι από κυβερνητικής πλευράς πρέπει να παρουσιαστεί ένα κείμενο- σύγκλισης προς εξέταση στο προγραμματισμένο Eurogroup στις 2 ώρα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη, σύσσωμος ο διεθνής Τύπος διαμηνύει ότι η Ελλάδα είχε τελεσίγραφο μέχρι τις 12.30 για να καταθέσει κείμενο, αλλιώς οι δανειστές θα καταθέσουν δικό τους κείμενο «take or leave it». Γίνεται λόγος λοιπόν για πρόθεση της άλλης πλευράς να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια ώστε να υπάρξει επί της ουσίας συζήτηση στο Eurogroup και να προχωρήσει η Σύνοδος Κορυφής.

Όπως χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προθεσμία μέχρι τις 12:00 ώρα Ελλάδος να παρουσιάσει ένα λειτουργικό σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης, για να εκταμιευθεί η βοήθεια των 7,2 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο αυτό επισημαίνει και το Reuters επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο ο οποίος υπερθεματίζει για την αυστηρή τήρηση του τελεσιγράφου προς την Ελλάδα. Ωστόσο, οι FT σημειώνουν ότι αν η... προθεσμία έληξε, αυτή την ώρα γίνεται ανταλλαγή εγγράφων.

Τα χρονικά όρια σε κάθε περίπτωση είναι ασφυκτικά για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις με φόντο την αποψινή Σύνοδο Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικές πηγές έλεγαν τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά την δίωρη μεταμεσονύχτια συνάντηση οτι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους, ενώ σχολίαζαν πως το γεγονός και μόνο πως επαναλαμβάνονται για τριτη φορα οι συνομιλίες δείχνει ότι υπάρχει βούληση για εξεύρεση συμφωνίας ακομη και στο παρά πέντε.

Είχε προηγηθεί ένα δραματικό 24 ωρο με τον πρωθυπουργο να μεταβαίνει στις Βρυξέλλεςλόγω της νέας εμπλοκής με το ΔΝΤ και να διαπιστώνει οτι οι δανειστές φέρνουν ένα δικό τους κείμενο με πολυ σκληρές προτάσεις για να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. 

Μάλιστα οι πιστωτές αρνούνταν να συζητήσουν οχι μόνο το κείμενο προτάσεων της κυβερνησης αλλά και την δυνατότητα να υπάρξει προσθήκη στο κείμενο μιας συμφωνίας ρύθμισης για το δημόσιο χρέος, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως προαπαιτούμενο για την κατάληξη σε λύση και συμφωνία.