Τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση απέστειλαν οι δανειστές, επαναφέροντας το σενάριο του «take it or leave it», σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προθεσμία μέχρι τις 12:00 ώρα Ελλάδος να παρουσιάσει ένα λειτουργικό σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης, για να εκταμιευθεί η βοήθεια των 7,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας, κάτι το οποίο πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών θεωρούν πως είναι τώρα πιθανό ύστερα από τις άκαρπες ολονύχτιες συζητήσεις- η πρόταση των πιστωτών θα παρουσιαστεί ως «take it or leave it» στην Αθήνα.

«Οι Έλληνες δεν έχουν μετακινηθεί καθόλου. Η απογοήτευση είναι πολύ μεγάλη. Δεν βλέπω μια συμφωνία. Φαίνεται αρκετά ζοφερό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι πηγές των FT ανέφεραν ότι οι 18 υπόλοιποι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης είναι ενωμένοι στην πεποίθησή τους ότι η Αθήνα «φταίει» για το αδιέξοδο και ήταν προετοιμασμένοι να ασκήσουν έντονες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποδεχθεί την πρόταση των πιστωτών.

Χωρίς συμφωνία των υπουργών Οικονομικών, οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το θέμα θα πάει στους Αρχηγούς Κρατών που φτάνουν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, με μήνυμά του στο Twitter, ο επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών των Financial Times, Peter Spiegel, σχολιάζει:

Φτάνει η ώρα του take it or leave it.