current views are: 3

25 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση09:27

Γερμανικά ΜΜΕ: Βασανιστική αναζήτηση συμβιβασμού – Μένουν λίγες ώρες…

Στην αποτυχία να επιτευχθεί χθες συμφωνία για την επίλυση τους ελληνικού ζητήματος αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει.

Δημοσίευση 09:27’
αρθρο-newpost

Στην αποτυχία να επιτευχθεί χθες συμφωνία για την επίλυση τους ελληνικού ζητήματος αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει.

Στην αποτυχία να επιτευχθεί χθες συμφωνία για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει.

«Η διαμάχη για την Ελλάδα βαραίνει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, η οποία επισημαίνει ότι πριν την έναρξη σήμερα της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν με κάθε μέσο να βρουν λύση στην επικίνδυνη κρίση στην Ελλάδα.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία διήρκησε 90 λεπτά και δεν είχε αποτέλεσμα, σήμερα αναμένεται να ξανασυναντηθούν εκτάκτως, ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μετά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών: «Ενημερώσαμε τους υπουργούς μόνο για τις προόδους που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα. Δυστυχώς δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε συμφωνία, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε».

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους επικεφαλής των θεσμών ο Τσίπρας ζήτησε επιμήκυνση των χρεών της Ελλάδας προς τον ΕΜΣ, κάτι που οι πιστωτές αρνήθηκαν.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι η επιθυμία της Αθήνας για αναδιάρθρωση του χρέους της είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. «Πολλοί το θεωρούν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας από την πίσω πόρτα», σχολίασε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ήδη επισημάνει από τη Δευτέρα ότι οι ηγέτες των 19 χωρών της ευρωζώνης συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

Η εφημερίδα Die Zeit σημειώνει: «Οι νυχτερινές διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς πρόοδο», ενώ προσθέτει ότι παρότι οι συζητήσεις διήρκησαν ως αργά το βράδυ δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Όμως, προσθέτει η εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών χρειάζονται μια βάση για συμφωνία ως σήμερα το μεσημέρι.

Η Frankfurter Allgemeine (FAZ) σημειώνει ότι μένουν λίγες ώρες για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.
Εξάλλου η γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι δεν έγιναν γνωστά επισήμως τα αποτελέσματα των χθεσινών συναντήσεων. Παρόλα αυτά από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης έγινε γνωστό ότι η Αθήνα μένει σταθερή στις θέσεις της.

Πάντως η FAZ εξηγεί ότι ήδη από χθες το απόγευμα, πριν τη σύνοδο του Eurogroup, είχε διαφανεί ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία καθώς οι θεσμοί είχαν ζητήσει από την Αθήνα να προχωρήσει σε βελτιώσεις στις προτάσεις της, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιμετώπισε πιο επικριτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις προτάσεις της Ελλάδας.

«Η βασανιστική αναζήτηση για έναν συμβιβασμό», τιτλοφορείται η Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι προφανώς ο Τσίπρας σχεδιάζει συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών κρατών. Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει η εφημερίδα, ο χρόνος για την εξεύρεση λύσης είναι λίγος.
Το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche σημειώνει ότι ο αν και δεν επετεύχθη συμφωνία χθες, οι πολίτες στην Ελλάδα παραμένουν εκπληκτικά ήρεμοι.

 

 


σχετικα αρθρα