«Θα καταθέσουμε δικό μας κείμενο στο Eurogroup», δήλωσε σήμερα το μεσημέρι κυβερνητική πηγή στο newpost, μετά την εξαμερή συνάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και την έντονη σεναριολογία για πρόταση που δόθηκε μόνον από τους θεσμούς.

Συνεπώς, με δύο κείμενα θα πραγματοποιηθεί επί της ουσίας το Eurogroup. Στο ελληνικό κείμενο περιλαμβάνεται η εξαίρεση των νησιών για τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, 

«Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες. Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός».

Η πρόταση των δανειστών

Από την άλλη στο κείμενο των δανειστών υπάρχουν πολύ μικρές υποχωρήσεις. Όπως για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ αποδέχονται την φορολόγηση στον ηλεκτρονικό τζόγο και τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G στην κινητή τηλεφωνία.

Αντίθετα, στο 23% ανεβάζουν την εστίαση και τα ξενοδοχεία. Οι δανειστές ζητούν επίσης την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση ΕΚΑΣ αλλά και την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά.

To χρονικό με τα σενάρια για τα έγγραφα που κατατέθηκαν

Νωρίτερα, κοινοτική πηγή, δήλωσε ότι... καθαρογράφεται τελική πρόταση που θα σταλεί στο Εurogroup και μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές. Ωστόσο, το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και «ήρθε η ώρα να δείξουν υπευθυνότητα οι θεσμοί».

Οι θεσμοί σύμφωνα με το Reuters έστειλαν στο Eurogroup τις δικές του προτάσεις τους. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το έγγραφο περιλαμβάνει το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί με βάση την εκτίμηση των θεσμών (feasibility blueprint).

Το έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, με στόχο να υπάρξει κείμενο εργασίας για τη συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό δεν έχει ακόμη πάρει τελικό πράσινο φως από την ελληνικής πλευρά αλλά αποτελεί εκτίμηση των θεσμών για το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί.  

Άλλη πηγή δήλωσε στο MNI ότι στη συνάντηση Τσίπρα - θεσμών δεν υπήρξε ενιαίο αποτέλεσμα, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ παραμένουν στο τραπέζι και η ελληνική πλευρά τις απορρίπτει.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που ρωτήθηκε για τη συνάντηση Τσίπρα, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι ήταν πολύ δύσκολες οι συζητήσεις για όλες τις πλευρές. 

Την ίδια ώρα, ο Αυστριακό ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι κατατέθηκε και η ελληνική πρόταση στο Eurogroup.

Τα διεθνή πρακτορεία διαψεύδουν ότι θα υπάρξει «take it or leave it» τελεσίγραφο από την Ευρώπη και μεταδίδουν ότι πιθανόν να υπάρξει νέο Eurogroup, εκτός από αυτό που συνεδριάζει το μεσημέρι, το Σάββατο. Ο κ. Σέλινγκ δήλωσε ότι το πραγματικό deadline είναι για αυτή την Κυριακή.

Μετά τις 2 θα συνεδριάσει το Eurogroup.