Αισιόδοξος εμφανίστηκε για τη διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών ο ιταλός υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβέρνησης Σάντρο Γκότζι, σε συνέντευξή του στην καθολική εφημερίδα L' Avvenire.

«Η ευρωζώνη δεν έχει σε καμία περίπτωση την πολυτέλεια να χάσει την Ελλάδα» υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και των νομισματικών θεσμών θα ολοκληρωθεί με αίσιο τρόπο. «Επιτρέψτε μου το λογοπαίγνιο αυτό: σε περίπτωση που η Ευρώπη χάσει κομμάτια, κινδυνεύει να γίνει και η ίδια κομμάτια», δηλώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα και στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι.

Ο Σάντρο Γκότζι θεωρεί ότι μέχρι πριν λίγες ημέρες η Αθήνα δεν είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, και ότι «τώρα είναι ανάγκη να αναλάβει δεσμεύσεις για να ξεκινήσει τουλάχιστον η πρώτη φάση των μεταρρυθμίσεων».

Σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με το ποιους τομείς θα έπρεπε να αφορούν οι μεταρρυθμίσεις, ο ιταλός υφυπουργός υποδεικνύει εκείνον των συντάξεων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το θέμα του φόρου προστιθέμενης αξίας.

«Τις ώρες αυτές εργαζόμαστε όλοι μας με στόχο την αίσια κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Αλλά για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό, η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί», δηλώνει.