current views are: 2

25 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση11:15

Αυτή είναι η τελική πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα – Πού υποχώρησαν

Εννιασέλιδη είναι η τελική πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ.

Δημοσίευση 11:15’
αρθρο-newpost

Εννιασέλιδη είναι η τελική πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ.

Ελαφρές παραχωρήσεις περιλαμβάνει η εννιασέλιδη τελική πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ.

Στην πρότασή τους, οι δανειστές έχουν υποχωρήσει στο 13% του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, αλλά ανεβάζουν 23% την εστίαση και τον τουρισμό. 

Επιμένουν στην κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά όπως και στην προκαταβολή φόρου 100% επιχειρήσεις στην αγροτών, όπως και στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2016.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση

Παράλληλα ζητούν το ηλικακό όριο συνταξιοδότησης να ανέβει στα 67 έτη μέχρι το 2022, νωρίτερα από ό,τι είχε προτείνει η ελληνική πλευρά. Αρχικά, η Αθήνα πίεζε για το 2036, αλλά το συμβιβαστικό σχέδιο που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας την Δευτέρα, έκανε λόγο για το 2025.

Ζητούν σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2019 (αντί της αρχικής απάιτησης για το 2017), ωστόσο, για το 20% (τους πλουσιότερους δικαιούχους) απαιτούν να γίνει η κατάργηση άμεσα.

Παράλληλα, επιμένουν στη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.

Οι θεσμοί δέχονται τα έσοδα από την φορολόγηση ηλεκτρονικού τζόγου και από των δικτύων 4G και 5G στην κινητή τηλεφωνία.

 


σχετικα αρθρα