Διαβουλεύσεις μέχρι... εξαντλήσεως διεξάγονται στις Βρυξέλλες, με το βλέμμα στο δείπνο των ηγετών το βράδυ, αλλά και του νέου Eurogroup που που συνεδριάζει το Σάββατο το πρωί. 

Τελική προθεσμία για συμφωνία θεωρείται τώρα η Κυριακή, με την Άνγκελα Μέρκελ να φέρεται αποφασισμένη να υπάρξει λύση πριν ανοίξουν οι αγορές και οι τράπεζες τη Δευτέρα. Στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, επισήμως, βρίσκεται στην ατζέντα το μεταναστευτκό, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επισκιάζουν τη συνεδρίαση. Ξένοι ανταποκριτές μιλούν για το ενδεχόμενο νέας Συνόδου, σε επίπεδο ευρωζώνης, ακόμη και απόψε ή το αργότερο αύριο, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στο αποψινό δείπνο των ηγετών με επίκεντρο την Ελλάδα. Στόχος είναι να σημειωθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις και να επικαιροποιηθεί η πρόταση που θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμβιβασμός, τονίζοντας ότι σε μια διαπραγμάτευση υπάρχουν πάντα διαφωνίες και συμβιβασμοί, στέλνοντας το μήνυμα ότι οποιαδήποτε εμπλοκή μπορεί να αρθεί, καθώς και ότι απαιτούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις

Αντιθέτως, σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η γερμανίδα Καγκελάριος, προσερχόμενη στη Σύνοδο των ηγετών: «Δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος», «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους τρεις θεσμούς», «το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει πρώτα», «η Σύνοδος Κορυφής δεν θα αναμιχθεί». Αυτα ήταν τα μηνύματα της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανίστηκε αυτή τη φορά στη γραμμή Σόιμπλε, αποσύοντας τις αποφάσεις από το επίπεδο των ηγετών. 

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη διακοπή του σημερινού Eurogroup, οι Υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να συνεδριάσουν και πάλι (πιθανότατα το Σάββατο το πρωί). Σήμερα ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους χωρίς κανένα αποτέλεσμα, στέλνοντας πίσω το κείμενο που κατέθεσε η Ελλάδα και ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να καταθέσουν νέες, «καλύτερες προτάσεις». Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, ανοιχτά παραμένουν το συνταξιοδοτικό και ο ΦΠΑ

Αύριο συνεδριαζει και το Euro Working Group, καθώς θα πρέπει να σημειωθεί σημαντική δουλειά σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να μην ναυαγήσουν και οι τελευταίες διαβουλεύσεις.